CAIGUDA DE GOVERN
Internacional 08/08/2013

Cau el govern tecnòcrata de la República Txeca un mes després d'accedir al poder

L'executiu encapçalat per l'exsocialdemòcrata Jiri Rusnok no ha superat el vot de confiança del Parlament. S'espera que se celebrin eleccions a l'octubre

Efe
2 min

PragaEl govern tecnòcrata de la República Txeca, format el 10 de juliol per una coalició de centredreta, socialdemòcrates i comunistes va caure dimecres després de no obtenir el suport necessari en una moció de confiança al Parlament.

Un cop dissolt el Parlament, la Constitució estableix un termini màxim de 60 dies per a la celebració d'eleccions, que podrien tenir lloc a l'octubre.

Podrà elaborar els pressupostos

Aquest fet permet que l'executiu tecnòcrata, ara en funcions, pugui preparar els pressupostos generals del 2014, el gran objectiu que se li va adjudicar.

Al govern tecnòcrata també se li va demanar que no interferís en els processos penals oberts a persones lligades a l'anterior govern conservador per delictes de trànsit d'influències i abús de poder. Per aquests delictes hi està imputat la cap del gabinet de l'ex primer ministre conservador Petr Necas, que va dimitir al mes de juny.

Eleccions a l'octubre

El govern txec no tenia previst avançar les eleccions, encara que disposava d'una lleugera majora de 101 diputats d'un total de 200 que hi ha al Parlament.

"El nostre grup ha aprovat una resolució per donar suport als comicis anticipats", ha dit després de la votació Petr Gadzik, portaveu del grup parlamentari conservador Top 09, la segona força més important de la fins ara coalició governamental.

Els grups polítics es reuniran divendres per fixar la data de la sessió extraordinària que decideixi la convocatòria de noves eleccions, que en un principi s'haurien de celebrar a l'octubre, segons els terminis que estableix la Constitució.

Fins ara, els conservadors havien rebutjat avançar les eleccions, perquè les enquestes no els eren favorables després d'anys amb impopulars polítiques d'austeritat i de diversos escàndols de corrupció.

El candidat favorit seria ara el líder socialdemòcrata Boshuslav Sobotka, que ha demanat la unió de forces amb altres grups parlamentaris per definir les polítiques del futur.

stats