PRESSUPOST BRITÀNIC
Internacional 21/03/2013

Cameron carrega el pes de la retallada al sector públic

Ara
1 min
Manifestació de funcionaris en vaga ahir a Londres.

Barcelona.El govern de David Cameron va presentar ahir al Parlament el pressupost 2013-2014, el quart de consecutiu marcat per l'austeritat que elabora l'executiu conservador. El ministre d'Economia, George Osborne, va reduir a la meitat la previsió de creixement del Regne Unit (0,6%), però va anticipar que el país no entrarà en recessió i que hi haurà mesures per impulsar l'economia i l'ocupació.

Els funcionaris van respondre amb una vaga a unes retallades que han concentrat en els departaments ministerials els ajustos addicionals en la despesa pública. El pla de l'executiu sembla especialment dedicat a acontentar les classes mitjanes amb una reducció d'impostos i importants incentius a la compra d'habitatge. Alhora, s'anunciaven noves ajudes per a les empreses.

Per contrarestar les crítiques que l'executiu va rebre fa uns mesos per la rebaixa fiscal a les grans fortunes, Osborne va oferir exempcions fiscals a les famílies amb ingressos inferiors als 35.000 euros. El titular de la cartera d'Economia va anunciar també una rebaixa al 20% de l'impost de societats a partir del mes d'abril, tres punts menys que l'actual.

El nou pressupost va coincidir amb l'augment, per primera vegada en un any, de les cues de l'atur al país, on el nombre de desocupats arriba als dos milions i mig. Tot i això, un atur del 7,8% segueix sent una de les poques "bones" notícies per a l'economia britànica si es compara amb la mitjana de la zona euro. Les mesures de l'executiu de David Cameron intenten acontentar l'ala dreta del Partit Conservador, tot i que encara queden lluny de la radical baixada d'impostos i retallada de despeses que reclamen.

stats