PROJECTE EUROPEU
Internacional 19/01/2013

Cameron amenaça amb una sortida de la UE

El primer ministre britànic, David Cameron, explicarà dilluns quina relació vol que el seu país tingui amb Brussel·les. Cameron amenaça amb una sortida de la UE si no s'atenen els canvis que demana.

Ara
2 min
Cameron amenaça  amb una sortida de la UE

BARCELONAEl primer ministre britànic, David Cameron, pronunciarà dilluns -si no hi ha un nou contratemps- un esperat discurs en què posarà en quarantena la relació de Londres amb la Unió Europea. La crisi dels ostatges a Algèria va obligar Cameron a suspendre la conferència que tenia previst pronunciar ahir a Holanda, i segons la premsa britànica serà l'evolució dels esdeveniments al nord d'Àfrica el que condicionarà si la fa en aquell país o decideix quedar-se al seu.

El matrimoni entre Londres i Brussel·les no és una qüestió menor al Regne Unit, on l'euroescepticisme ha anat creixent els últims anys i ha donat ales a formacions polítiques ultres i també a diputats de les mateixes files tories que han arribat a plantar cara al seu primer ministre. Una primera concreció d'aquest distanciament d'Europa el va protagonitzar el mateix Cameron quan l'any 2011 va decidir quedar-se al marge -amb la República Txeca- d'un acord unànime, impulsat per la cancellera Merkel, per consagrar l'austeritat a Europa. Des d'aquell moment, el Regne Unit ha quedat cada cop més aïllat a la Unió Europea.

Segons unes notes del discurs que l'oficina del primer ministre van fer públiques ahir, Cameron té previst anunciar que vol "canvis" en la relació amb Brussel·les per donar resposta a la crisi de l'euro, millorar la competitivitat econòmica i evitar la caiguda de suport al projecte europeu entre els britànics. El que ahir no va quedar clar del tot és si pensa convocar un referèndum per ratificar aquesta nova relació, amb el perill de perdre la votació a les urnes.

Cap a la sortida

"La UE ha de canviar per crear prosperitat i retenir el suport dels seus pobles", s'afirma a l'esborrany de la conferència de Cameron que es va fer públic. "Si no donem resposta a aquests desafiament, el perill és que Europa fracassi i el poble britànic es desplaci cap a la sortida. No vull que passi això. Vull que la UE sigui un èxit i que la relació entre el Regne Unit i la UE es mantingui", diu el text.

stats