EPIDÈMIA GLOBAL
Internacional 05/03/2020

Els espectadors hauran de mantenir una distància d'un metre als cines i teatres d'Itàlia pel coronavirus

300 milions de nens de 14 països es queden sense classes per por a l'epidèmia

Ara
6 min
Dos treballadors de l'hospital VacaValley de Califòrnia han donat positiu per coronavirus.

BarcelonaEl govern italià ha decretat que queden suspesos tots els espectacles a cinemes i teatres del país, tant a llocs tancats com oberts, si els espectadors no poden mantenir entre ells una distància de seguretat d'almenys un metre per evitar el contagi. Encara no se sap com aplicaran el decret els teatres i cinemes, però no es descarta que alguns tanquin directament o redueixin l'aforament per complir la normativa. El Covid-19 ja ha provocat 158 morts a Itàlia i hi ha gairebé 3.400 contagiats, en el que ja és el focus més gran de l'epidèmia dins de la Unió Europea.

De fet, el govern italià recomana que es respecti arreu la distància de seguretat d'almenys un metre. Això fa que ara, per exemple, a la televisió els periodistes es mantinguin distanciats del seus entrevistats o que els programes es facin sense públic. El decret estarà en vigor fins al 3 d'abril com a mínim. El govern italià també va ordenar dimecres el tancament de les escoles i universitats a tot el país fins a mitjans de març, una decisió "difícil de prendre", en paraules del primer ministre.

Amb la nova normativa, l'executiu dona llibertat a les empreses per flexibilitzar horaris i permetre el teletreball del seu personal, ordena la desinfecció dels vehicles del transport públic i prohibeix que tant pacients com personal sanitari facin servir les sales d'espera dels centres hospitalaris. Així mateix, el decret estableix que totes les oficines i locals públics hauran de disposar de dispensadors de gel desinfectant perquè els usuaris i clients es puguin rentar les mans. Per acabar, el govern recomana a la gent gran i a les persones afectades per alguna patologia que no surtin de casa si no és estrictament necessari.

D'altra banda, Itàlia ha ajornat sine die a causa del coronavirus el referèndum previst per al 29 de març en què es posava a votació la reducció del nombre de parlamentaris a les cambres legislatives. El govern de Giuseppe Conte ha justificat la decisió perquè, ha dit, no es pot garantir una campanya electoral segura per a tothom a causa de l'epidèmia, ni tampoc dur-la a terme sense desobeir les normes restrictives aprovades d'urgència per l'executiu per evitar el contagi.

"No hi ha encara una nova data [per al referèndum]. Es tracta d'un ajornament sine die", ha dit literalment Giuseppe Conte en una roda de premsa. Vito Crimi, líder provisional del Moviment 5 Estrelles –una de les dues formacions que formen part del govern de coalició–, ha afegit: "Estem en una situació de greu emergència econòmica i estem intentant estalviar tant com sigui possible. No ens podem permetre ara el cost d'un referèndum".

Grècia tanca també escoles

Grècia és l'últim país que ha decidit tancar escoles per intentar frenar la propagació del coronavirus, després que l'Organització Mundial de la Salut hagi alertat que l'epidèmia pot empitjorar si els estats no responen adequadament. La mesura afecta només les regions d'Acaia, el Peloponès i l'illa de Zacint, i deixa sense classe milers d'alumnes des de primària fins a la universitat durant dos dies, amb l'esperança de tornar-hi dilluns vinent. De la mateixa manera queden suspesos els espectacles a teatres i cinemes, així com estadis esportius i museus.

Tot i que Grècia no és dels països més afectats, amb només 31 casos positius, les autoritats esperen que el balanç de víctimes creixi en els pròxims dies perquè una vintena de grecs que acaben de tornar de viatge al Pròxim Orient han donat positiu.

En color verd, els països amb les escoles tancades a tot el territori, mentre que en groc, només restriccions localitzades

Amb Grècia ja són 14 els països que han decretat el tancament temporal d'escoles, cosa que ha deixat 300 milions d'estudiants de primària i secundària sense poder entrar a les aules, unes xifres sense precedents, segons ha informat la Unesco, l'agència per a l'educació de l'ONU. L'Iran, el Japó, Corea del Nord i Itàlia són alguns dels països que han ordenat el tancament dels centres a tot el seu territori, mentre que nou estats més (la Xina, França i Alemanya entre d'altres) han limitat la restricció a les zones més afectades. Només que aquest últim grup ampliés la mesura, es veurien afectats 180 milions de nens més.

D'altra banda, la cerimònia d'encesa de la flama olímpica a l'antiga Olímpia, que s'havia de celebrar el 12 de març i que ha d'inaugurar el camí cap als Jocs Olímpics de Tòquio, és un dels focus de preocupació pel seu alt simbolisme. El Comitè Olímpic de Grècia ha assegurat que reduirà dràsticament les invitacions i acreditacions per assistir a l'acte oficial així com les activitats festives relacionades.

Més de 3.000 morts a la Xina

Aquest dijous els casos de coronavirus arreu del món ja superaven els 95.400, 80.400 dels quals són a la Xina, el país d'origen del brot, que ha superat aquest dijous els 3.000 morts per aquesta causa, amb un total de 3.013 víctimes mortals confirmades. El màxim nombre de morts fora de la Xina és a Itàlia, amb 148 víctimes mortals i gairebé 3.400 casos confirmats de Covid-19.

L'Eurocambra canvia el lloc del ple

El coronavirus també impedirà que centenars d'eurodiputats i tots els seus treballadors i assistents viatgin a Estrasburg la setmana que ve. El president de l'Eurocambra, David Sassoli, ha anunciat aquest dijous que la sessió plenària de la setmana que ve se celebrarà a la seu parlamentària de Brussel·les en comptes d'Estrasburg per evitar el risc del coronavirus. Els serveis mèdics de l'Eurocambra l'hi han recomanat perquè consideren que calia prendre aquesta decisió per l'evolució dels últims dies del Covid-19, "en particular els nous focus d'infecció confirmats i l'augment de casos detectats en diverses regions de la Unió Europea".

Sassoli recorda en un comunicat que el dia 2 de març ja va anunciar la restricció de l'activitat parlamentària principalment a les activitats legislatives i va dictar quarantena per a tots els treballadors i parlamentaris que haguessin viatjat a les zones de risc. Ara, però, els serveis mèdics consideren que dur a terme la sessió parlamentària a Estrasburg implicaria "riscos per a la salut significatius" tant per als membres del parlament com per als ciutadans de la ciutat. Diversos parlamentaris havien fet arribar la seva preocupació a la direcció de l'Eurocambra per la celebració del ple d'Estrasburg, i fins i tot havien demanat que s'anul·lés perquè França ha optat per una política més estricta de tancament d'espais com el Louvre o d'anul·lació d'esdeveniments públics. Finalment Sassoli ha optat per celebrar el ple a Brussel·les.

Restriccions de moviment a l'Iran

L'Iran, un dels grans focus del Covid-19 fora de la Xina, ha establert punts de control als afores de les ciutats més afectades per l'epidèmia amb l'objectiu d'evitar els desplaçaments entre els grans nuclis urbans, segons ha anunciat el ministre de Salut, Saeed Namaki.

La rendició de James Bond

L'expansió del coronavirus i la por global que augmentin els casos de contagi han obligat a posposar i, en el pitjor dels escenaris, a cancel·lar diverses de les estrenes més esperades de la indústria de l'entreteniment i altres cites destacades del món cultural. En l'univers cinèfil, a l'ajornament de l'estrena de l'última cinta de James Bond, Sin tiempo para morir, fins al novembre, s'hi afegeixen la cancel·lació de la nova versió de Mulan en un mercat tan important com l'asiàtic, on els cinemes continuen tancats, i la suspensió del rodatge de la setena entrega de Missió impossible a Itàlia.

Quarantena a Corea del Sud

Corea del Sud és encara el país que té més contagis fora de la Xina, amb 5.766 aquest dijous, tot i que la seva xifra de morts és de 35, molts menys que els d'Itàlia i els de l'Iran (que té 92 morts amb més de 2.900 casos). Un total de 36 països del món ja han imposat una prohibició total d'entrada als ciutadans que vinguin de Corea del Sud, segons va informar Seül.

Aquest dijous el líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, ha enviat una carta al president de Corea del Sud, Moon Jae-in, per dir-li que espera que el país superi aviat aquesta crisi sanitària i per preocupar-se també per la salut del mateix Moon Jae-in.

Corea del Nord no ha informat fins ara de cap cas de coronavirus, tot i que ha suspès algunes activitats multitudinàries i ha posat en quarantena la població estrangera que era al país. Amb tot, la poca transparència del règim nord-coreà deixa encara molts dubtes sobre la situació real dins del país.

Xi Jinping es queda a casa

El Covid-19 ha portat també el president de la Xina, Xi Jinping, a suspendre el seu viatge oficial al Japó previst per a l'abril. Hauria sigut la primera visita d'un president xinès al Japó des del 2008, en un intent d'acostar els dos governs després d'uns anys de tensions polítiques a causa de disputes territorials sobre unes illes del mar de la Xina Oriental. Xi Jinping tenia previst trobar-se amb l'emperador Naruhito i amb el primer ministre nipó, Shinzo Abe, però finalment ha anunciat que la visita s'haurà de fer quan el moment "sigui més propici" que l'actual.

Els científics xinesos que han estudiat la malaltia expliquen, mentrestant, que s'han detectat dues branques diferents del nou coronavirus, una de més lleu que afecta el 70% dels casos registrats i una de més agressiva que afecta el 30% restant.

Tancada l'església de Betlem

stats