Internacional 20/06/2013

Bloqueig de la coalició de govern a Grècia per la crisi de la televisió pública

Els socis menors reuneixen d'urgència els grups parlamentaris per decidir la continuïtat del govern o si aboquen el país a eleccions anticipades

Ara
2 min

Barcelona / LuxemburgEls socis de govern de Grècia no aconsegueixen superar la crisi política desencadenada pel tancament de la radiotelevisió pública ERT. Els dos partits més petits de la coalició han amenaçat de trencar el govern si la força majoritària, Nova Democràcia, no fa marxa enrere i retorna el senyal a les emissores públiques, tal i com ha establert el Consell d'Estat, el tribunal suprem administratiu grec. La reunió del primer ministre conservador Andonis Samaràs, i els representants del Pasok i Esquerra Democràtica s'ha acabat després de 45 minuts sense acord.

"El Pasok no té por de les eleccions. És la gent que no vol eleccions", ha dit el cap de files dels socialdemòcrates, Evàngelos Venizelos. El líder d'Esquerra Democràtica, Fotis Kouvelis, ha assegurat que la negativa de Samaràs de restablir el senyal és "inadmissible". Els dos es troben reunits d'urgència amb els seus respectius grups parlamentaris.

La reunió d'aquest dijous continua la que van celebrar els tres socis ahir, que també es va acabar sense acord. Mentre, els treballadors de l'ERT continuen ocupant per vuitè dia consecutiu les instal·lacions i emeten a través d'internet i del satèl·lit que els ha cedit l'associació europea de televisions públiques.

La UE crida a la "responsabilitat"

La notícia de la crisi de govern ha enxampat els ministres d'Economia europeus reunits a Luxemburg, que han la trobada per analitzar la situació. Davant la possibilitat de que el govern grec torni a caure, a quarts d'onze de la nit, el comissari europeu d'Economia, Olli Rehn, va sortir per fer una crida a la responsabilitat dels partits polítics grecs i va destacar que el país s'ha beneficiat d'un any d'estabilitat política. "Pel bé de Grècia i d'Europa", va demanar Rehn. De la seva banda, el president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, va negar que hi hagi un nou forat financer a Grècia i va recordar que la troica encara ha de presentar la seva nova avaluació sobre la posada en marxa de les mesures exigides a Grècia en l'últim rescat.

stats