ÈTICA A LA PREMSA BRITÀNICA
Internacional 29/05/2012

Blair, padrí d'una filla de Murdoch,defensa la relació amb el magnat

La investigació de l'ètica periodística a la premsa britànica no se salta cap polític. Ahir li va tocar declarar a l'ex primer ministre laborista Tony Blair, que va defensar la seva amistat amb Rupert Murdoch.

Eva Ontiveros
2 min
Blair, padrí d'una filla de Murdoch,defensa la relació amb el magnat

LONDRESVa començar com una relació professional i després va convertir-se en una amistat càlida i saludable. Així va descriure ahir Tony Blair la seva amistat amb el magnat Rupert Murdoch. Parlant davant de la comissió que investiga l'ètica periodística al Regne Unit, el que va ser cap de govern durant 10 anys va dir que mai va modificar la seva política per complaure l'imperi mediàtic de Murdoch, i va donar exemples de sis decisions preses durant els seus mandats que anaven en contra dels interessos de News Corporation, com ara la negativa a permetre que BSkyB comprés l'equip de futbol Manchester United.

Segons Blair, és cert que va buscar l'afecte dels seus diaris, i fins i tot va creuar el món per reunir-se amb Murdoch a Austràlia quan encara era líder de l'oposició. Blair volia comptar amb el suport de Murdoch, i sobretot del seu diari The Sun (aleshores el rotatiu de més tirada) en la seva marxa a Downing Street. Blair va aconseguir el seu objectiu, i la resta és història.

Blair va insistir que la relació entre tots dos "era una relació basada en el poder". No va ser fins després de deixar Downing Street el 2007 que els Blair i els Murdoch van tenir l'ocasió d'acostar-se en l'àmbit personal: "Les coses van canviar, ens vam poder conèixer millor, sense tensions o pressió". Al final va acabar sent nomenat padrí d'una de les filles de Murdoch (amb la seva tercera dona).

En ser qüestionat sobre la naturalesa de les relacions entre el poder i els mitjans, Blair va dir que era "inevitable" que els polítics busquessin la proximitat dels diaris, però que era una font de tensions. En un moment de reflexió, Blair va explicar: "Francament, seria estrany si els alts càrrecs de la política i els dels mitjans no es coneguessin de prop".

En el seu moment, l'aleshores cap de premsa de Downing Street, Lance Price, s'havia referit a Murdoch com el "24è membre del gabinet". Però Blair va insistir que les seves decisions no havien estat influenciades per les necessitats de mercat de l'imperi Murdoch. Blair va dir: "Murdoch mai em va fer lobi, tot i que sabíem quina posició tenien les seves empreses". Algunes d'aquestes posicions incloïen la profunda aversió de Murdoch pels sindicats al Regne Unit i per la relació del país amb la UE.

Ascens impulsat per la premsa

Segons Blair, el millor periodisme britànic encara és el millor del món, però de vegades la relació entre els mitjans i el poder era "malsana". Per ell, la principal motivació per acostar-se a Murdoch a mitjans dels anys 90 va ser evitar que els "destrossessin [al partit laborista]" en la cursa per guanyar les eleccions, tal com havia passat tantes vegades en el passat. Segons la gran majoria de comentaristes polítics del país, el fet que The Sun transferís la seva lleialtat dels conservadors als laboristes va crear un moviment sísmic, i va contribuir en gran mesura al resultat: el primer govern laborista en quasi 20 anys.

En la compareixença no hi va faltar una interrupció incòmoda: un pacifista va interrompre la sessió i va titllar a crits l'ex primer ministre de "criminal de guerra", referint-se a la invasió de l'Iraq el 2003.

stats