ELS DOCUMENTS D'ABBOTTABAD
Internacional 04/05/2012

Bin Laden repudiava les noves pràctiques del jihadisme

Ara
1 min
Un periodista llegint els documents difosos.

BARCELONA.En el moment de la seva mort Ossama bin Laden creia que Al-Qaida ja no s'assemblava al que ell havia ideat i que calia canviar-ne el nom perquè d'altres no la representaven. Segons els documents difosos ahir pels Estats Units, confiscats fa un any durant l'atac al complex d'Abbottabad per liquidar el seu enemic número u, el terrorista havia qüestionat la manera de treballar tant del líder d'Al-Qaida al Iemen com de la xarxa a l'Iraq. Bin Laden també estava en desacord amb la deriva populista del jihadisme als Estats Units, però tot i això planejava tornar a atacar.

El Centre de Lluita Contra el Terrorisme, una fundació de recerca privada lligada a l'acadèmia militar de West Point, va penjar ahir a la seva web els documents desclassificats, confiscats en l'operació al Pakistan. "Segons els 17 documents difosos, Bin Laden no era, com molts pensaven, el titellaire que movia els fils de les xarxes jihadistes d'arreu del món", assegura un informe publicat pel mateix centre. "Bin Laden va veure's sobrepassat pel que ell considerava la incompetència d'aquests grups", afegeix.

En una carta manuscrita, l'exlíder d'Al-Qaida criticava directament la figura d'Anwar al-Alaki, un ciutadà nord-americà acusat d'instigar atacs violents des del Iemen, que va ser assassinat l'any passat en un atac amb drones dels EUA. Bin Laden considerava que Al-Qaida a la península Aràbiga estava prenent una deriva massa violenta i que al Iemen calia derrotar la presència nord-americana, no pas el govern del país. En un seguit de correus electrònics també deixa entendre que s'han de desvincular de la xarxa a l'Iraq, perquè atempta contra civils xiïtes.

stats