SET ANYS DE GUERRA
Internacional 18/04/2018

Bèlgica va exportar a Síria un component químic per fabricar gas sarín

Tres empreses van vendre a Damasc gairebé 100 tones d’isopropanol malgrat que era il·legal

Laia Forès
4 min
Personal sanitari rentant una criatura per evitar-li cremades després del presumpte atac químic a Duma.

Brussel·lesTres empreses belgues van exportar a Síria i al Líban, entre el 2014 i el 2016, 168 tones d’isopropanol 95%, una substància que es fa servir per fabricar el gas sarín, una de les armes químiques més utilitzades pel règim de Baixar al-Assad. Des de l’any 2013 està prohibit exportar a Síria -excepte si es disposa d’una autorització especial- precursors d’armes químiques com l’isopropanol. La notícia la va revelar dimecres la revista belga Knack, que assegura que gairebé 100 tones d’aquesta substància van anar a parar a Síria, país que ha viscut en els últims anys desenes d'atacs amb armes químiques contra civils.

Segons el setmanari, Bèlgica és l’únic país de la UE que hauria exportat substàncies prohibides a Síria des del 2013. Les tres empreses també van vendre al país altres substàncies, com acetona i metanol. Asseguren que abans del 2013 ja hi venien tots aquests productes i que ningú els va advertir que ja no es podien exportar a Síria.

Tot i la prohibició impulsada per l’Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques (OPAQ), un organisme internacional que té el suport de l’ONU, de vendre a Síria components susceptibles de ser utilitzats per fabricar armes químiques, la duana de Bèlgica no va posar cap impediment a l’exportació d’isopropanol. Les empreses i el govern belga es culpen mútuament: mentre les companyies asseguren que la duana mai els va avisar de la prohibició, el govern belga s’espolsa les culpes assegurant que les empreses “no havien omplert correctament els formularis”.

Les tres empreses ho neguen taxativament. “La duana estava perfectament al corrent de les nostres exportacions i tots els documents estaven en ordre”, va assegurar a Knack el responsable d’una de les empreses afectades. “No sabíem que calia una autorització d’exportació. Feia anys que veníem a Síria”, va subratllar. La mateixa empresa assegura que els clients sirians a qui venien els productes “no tenen relació amb el règim” de Baixar al-Assad.

Però en un país en guerra és difícil saber-ho. La investigació, feta pel setmanari belga, per l’ONG alemanya Syrian Archivei per l’organisme d’investigació britànic Bellingcat, no ha pogut acreditar on van anar a parar les tones d’isopropanol procedents de Bèlgica ni si es van utilitzar per fabricar gas sarín. Un cop a Síria, la seva pista es perd. En tot cas, la revelació de les exportacions a Síria de substàncies prohibides posa en relleu la falta de control a Bèlgica.

Destrucció de l’arsenal

Les Nacions Unides van anunciar a principis del 2014 que havien destruït tot l’arsenal que hi havia a Síria d’aquesta substància, unes 120 tones, però posteriorment el règim sirià va atacar poblacions amb gas sarín. La majoria d’enviaments a Síria de les empreses belgues es van produir posteriorment a la destrucció de l’arsenal d’isopropanol i sumen gairebé la mateixa quantitat que l’arsenal destruït.

Abans que el cas saltés a la llum pública, la duana belga va denunciar les companyies a la justícia per exportació il·lícita. Un tribunal d’Anvers, ciutat on tenen la seu, ha obert un procés per determinar responsabilitats. Es tracta d’un majorista de productes químics per a ús industrial, una oficina comercial que va proporcionar serveis administratius fins que va fer fallida el 2017 i una empresa de logística que es va encarregar del trasllat a Síria de les substàncies. Els seus responsables s’enfronten a penes de fins a cinc anys de presó.

El cas també pot generar una tempesta política que esquitxarà el govern federal, responsable de la duana. El partit ecologista (Ecolo) va assenyalar l’executiu de Charles Michel com a responsable i va qualificar l’exportació de substàncies prohibides a Síria “d’inadmissible”. La notícia “demostra la falta de voluntat del govern per fer prevaler la seguretat i els drets humans a les qüestions econòmiques”, va denunciar el diputat Benoit Hellings. “Mentre es destinen milions d’euros en intervencions militars belgues a l’Iraq o Síria, empreses belgues continuen comerciant amb aquests països”, va dir el diputat.

Els inspectors no han pogut entrar a Duma

Els inspectors de l’Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques (OPAQ) encara no han pogut entrar a la localitat siriana de Duma per investigar el presumpte atac amb gasos tòxics del 7 d’abril passat.

Dilluns, quan l’equip de voluntaris va arribar a Damasc, el règim sirià els va informar que el control de la seguretat de la ciutat estava en mans de la policia militar de Rússia, país aliat de Baixar al-Assad. Segons va explicar ahir l’OPAQ en un comunicat, el departament de seguretat de l’ONU va fer les gestions per escortar els inspectors fins a dos indrets de Duma on havien de recollir mostres i entrevistar testimonis, però van demanar primer que un grup de reconeixement s’avancés. Aquest grup es va desplaçar ahir a Duma i al primer lloc es va trobar una multitud de gent que els va obligar a retirar-se. En el segon, van ser tirotejats amb armes curtes i van presenciar una detonació. L’OPAQ diu que no sap quan podran accedir els seus inspectors a Duma.

stats