En breu
Internacional 09/11/2012

Baixar al-Assad diu que es quedarà a Síria "viu o mort"

1 min
Baixar al-Assad diu que es quedarà a Síria "viu o mort"

El rais desafia Occident

El president sirià, Baixar al-Assad, va prometre que continuarà al seu país, "viu o mort", després que el govern britànic li oferís una sortida segura si accepta abandonar el poder i obrir una transició pactada. En una entrevista a la cadena Russia Today que s'ha d'emetre divendres, Al-Assad va proclamar: "No sóc un titella d'Occident: soc sirià, he de viure i morir a Síria". El rais va amenaçar amb les conseqüències d'una intervenció estrangera que contribueixi a derrocar-lo: "No crec que Occident hi intervingui, però si ho fes, el món no podria pagar un preu tan alt".

La Creu Roja, desbordada

L'entrevista és també un senyal per al president nord-americà, Barack Obama, que encara un segon mandat amb Síria com un dels principals focus de conflicte, amb més de 35.000 morts en 20 mesos de revolta contra el règim, que ha degenerat en una guerra civil. La situació sobre el terreny continua agreujant-se, com mostrava ahir la declaració del Comitè Internacional de la Creu Roja, que alertava que ja no pot fer front a les necessitats dels centenars de milers de refugiats dins i fora del país.

El desafiament d'Al-Assad contrasta amb la falta d'unitat de l'oposició, que s'evidenciava ahir a la reunió a Qatar del Consell Nacional Sirià, el principal organisme antirègim a l'exili. Els Germans Musulmans, que ja monopolitzaven el Consell, van guanyar més pes en el nou secretariat que es va elegir, però l'anunci del seu nou líder es va endarrerir fins a avui perquè s'hi incorporessin quatre nous membres en representació de les dones i les minories.

stats