Internacional 19/07/2013

Austràlia barra el pas als immigrants que arriben per mar i els envia a Papua Nova Guinea

El tràfic de persones entre Indonèsia i Austràlia ha augmentat en els darrers anys. La majoria demanen l'estatus de refugiat polític

Agències
1 min
Austràlia firma un acord amb Papua Nova Guinea per interceptar els immigrants que venen en vaixell i enviar-los a un centre de detencions a Papua. ARMAN SHARMA / AFP

SidneyAustràlia rebutjarà que els immigrants sense papers que arriben per via marítima al seu territori a la recerca d'una vida millor es quedin al país i aconsegueixin l'estatus de refugiat polític. Els immigrants seran interceptats de camí a la gran illa i traslladats als centres de detenció de Papua Nova Guinea, on se n'avaluarà la petició d'asil, segons l'acord firmat entre el primer ministre australià, Kevin Rudd, i el seu homòleg papú, Peter O'Neill.

El pacte també preveu augmentar fins a 3.000 places el centre de refugiats a Papua Nova Guinea, que ara consta de 600. L'alt comissionat de l'ONU pels refugiats (ACNUR) ha denunciat les males condicions del centre, amb problemes d'higiene, falta de serveis mèdics i altes temperatures.

En cas que s'accepti la sol·licitud, els nous refugiats es reubicaran a Papua, mentre que els rebutjats seran retornats al seu país d'origen. "A partir d'ara –ha afirmat el ministre australià– ningú que arribi a Austràlia per vaixell tindrà l'oportunitat d'instal·lar-se en territori australià com un refugiat".

La nova política d'immigració australiana respon a l'augment d'immigrants a l'illa. Durant el 2013, més de 15.000 persones han arribat a Austràlia a la recerca d'una millora econòmica. La majoria procedeixen de l'Iran i passen per Indonèsia, que fa poc ha endurit les condicions del visat per als iranians. Allà paguen milers de dòlars a les màfies per ser transportats per via marítima fins a Austràlia.

La reforma també es pot analitzar en clau política. Les eleccions a Austràlia són d'aquí a dues setmanes, i això atorgaria vots al liberal Rudd, acusat de tou en les polítiques d'immigració. Papua, a més a més, rebria ajudes considerables.

stats