Publicitat
Publicitat

Austràlia revoca una llei que permetia els matrimonis homosexuals

Una trentena de matrimonis que s'havien celebrat aquest cap de setmana han quedat suspesos

Austràlia ha anul·lat aquest dijous una llei del Territori de la Capital Australiana (TCA), que inclou la capital del país Canberra, que permetia els casaments entre persones del mateix sexe. La màxima instància judicial australiana ha considerat que la llei, aprovada a l'octubre pel govern regional, va en contra de la Llei Federal de Matrimonis del 1961.

Aquesta normativa estableix que el matrimoni ha de ser entre home i dona, així com que " la unió solemnitzada en un país estranger entre persones del mateix sexe no ha de ser reconegut com a matrimoni a Austràlia."

"La Cort sosté que l'objecte de la Llei de TCA és garantir la igualtat del matrimoni de parelles del mateix sexe i no per reconèixer legalment una relació, el que és molt diferent de la relació de matrimoni que contempla la llei federal", afirma la sentència.
"En conseqüència, la Llei del TCA no pot operar al mateix temps que la Llei federal", ha conclòs per unanimitat el Tribunal.

A més, la Cort ha assegurat que l'única institució que té poder per legislar sobre el matrimoni entre persones del mateix sexe és el Parlament Federal.

Desenes de casaments anul·lats

 Aquest cap de setmana una trentena parelles havien oficialitzat la seva unió, entre elles, el Stephen Dawson, senador de la regió de l'Austràlia Occidental.

El director de l'organització Australians per l'Equitat al Matrimoni, Rodney Croome, considera que la sentència d'avui "és una notícia devastadora per a aquelles parelles que es van casar aquesta setmana i per les seves famílies". L'activista ha subratllat que la sentència suposa "una derrota temporal ", en un país on, assegura, el 64% de la població recolza el matrimoni homosexual.

Aquesta decisió és una victòria per l'Executiu del primer ministre conservador, Tony Abbott, que havia impugnat aquesta iniciativa regional per inconstitucional i defensava la uniformitat de les lleis sobre el matrimoni a tot el país.

La legalització dels casaments de persones del mateix sexe ja va ser rebutjada al setembre de 2012 pel Parlament federal i a més, recentment han fracassat propostes legislatives similars en l'estat de Tasmània i a Nova Gal·les del Sud, que té com a capital Sydney.PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF