CRISI DE L'EURO
Internacional 08/11/2012

Atenes s'encén amb l'aprovació del sisè pla d'austeritat

El Parlament grec ja ha aprovat el sisè pla de retallades. Atenes va rebre la notícia ahir al vespre amb l'escenari recurrent d'una gran batalla campal entre policies i manifestants a la plaça Sintagma.

Cristina Mas
2 min
El centre d'Atenes va reviure els enfrontaments entre la policia i els contraris a les noves retallades.

BARCELONA.La història es repeteix: el Parlament grec va aprovar ahir un nou pla d'austeritat pactat amb la troica (Banc Central Europeu, Unió Europea i Fons Monetari Internacional), que suposa dràstiques retallades en salaris, pensions i condicions laborals per obtenir l'últim tram de crèdits del primer rescat del país. "Una partida de 31.500 milions d'euros que es destinarà a la recapitalització de la banca i al pagament d'interessos del deute i ens enfonsarà més en la recessió", denunciava ahir a l'ARA el líder sindical Panatigoitis Syriopoulos.

Les imatges en directe difoses per internet de la plaça Sintagma durant la protesta convocada per les tres centrals sindicals gregues que protagonitzaven dos dies de vaga general eren eloqüents: una espessa fumera de gasos lacrimògens, tanquetes policials amb canons d'aigua i còctels Molotov. La premsa local parlava d'una setantena de detinguts i alguns policies ferits. "Malgrat la pluja, el cel d'Atenes és un espès núvol de fums tòxics", explicava Helena Smith, corresponsal a la capital grega del diari britànic The Guardian .

Caos al carrer i al Parlament

El caos es va reproduir dins del Parlament, on els diputats deliberaven sobre la retallada de 13.500 milions d'euros. A la tarda, els treballadors de la cambra es van assabentar que el paquet d'austeritat incloïa la rebaixa dels seus sous i van començar una vaga espontània: en un moment semblava que els debats s'haurien d'aturar per l'absència de taquígrafs. Finalment, el ministre d'Economia, Iannis Stournaras (a qui l'oposició exigia la dimissió) va acceptar retirar la mesura, els treballadors van tornar a la feina i la sessió va poder continuar.

El primer ministre conservador, Andonis Samaràs, va defensar la retallada amb els arguments habituals: sense els crèdits (que el govern pretén que dilluns vinent siguin alliberats a la reunió de l'Eurogrup), Grècia caurà en fallida i s'enfrontarà a la "catàstrofe", i va estimar una caiguda del nivell de vida del 80% si el país acaba sortint de l'euro. Alexis Tsipras, cap de Syriza, la formació de l'esquerra alternativa que al juny es va convertir en segona força al Parlament, va dir que s'oposaran a l'austeritat: "Volem evitar que l'atur arribi al 35%, que es tanquin hospitals i que la gent es vegi abocada a l'emigració o al suïcidi". Tsipras no va deixar escapar l'ocasió de recordar a Samaràs que el seu govern s'ha negat a investigar la llista amb els noms de més de 2.000 grecs amb importants fortunes en comptes a Suïssa.

La votació va posar contra les cordes la coalició tripartida que governa Grècia. El cap de files dels socialdemòcrates del Pasok, l'exministre d'Economia Evànguelos Venizelos, es va passar la sessió entre reunions d'emergència per evitar una revolta dels seus diputats, atrapats entre el seu suport a les mesures de la troica i la pressió d'un poble colpejat per cinc anys de recessió. Els progressistes d'Esquerra Democràtica, tercer soci del govern, es van abstenir. Diversos diputats d'aquestes dues formacions van trencar la disciplina de vot: la retallada es va aprovar per només dos vots de marge.

stats