TERRORISME A LA PULLA
Internacional 20/05/2012

Atemptat contra un institut a Itàlia

Itàlia viu en estat de xoc. Un atemptat davant d'un institut de Bríndisi, a la Pulla, va matar una noia i va ferir 7 persones. No se sap res de l'autoria de l'acció, que podria ser obra de la Màfia.

Sandra Buxaderas
2 min
A LA RECERCA DE PISTES La policia científica va treballar ahir per recollir pistes sobre l'autoria de l'atemptat al lloc de la triple explosió, davant de l'institut Morvillo Falcone, de Bríndisi, a la regió italiana de la Pulla. La investigació no descarta cap hipòtesi però prioritza la pista del crim organitzat mafiós.

ROMAAssassinar amb bombes noies que entren a l'institut és un crim tan aberrant, que els investigadors que analitzen l'atemptat d'ahir al matí en un institut de Bríndisi, a la regió de la Pulla, al sud d'Itàlia, estan desconcertats. La primera pista és la de la Màfia local, la més desconeguda d'Itàlia, la Sacra Corona Unita. Però no es descarta que es tracti d'una acció terrorista d'un altre grup.

Faltava un quart d'hora per a l'inici de les classes de les vuit del matí -a Itàlia els instituts obren de dilluns a dissabte- i l'institut Morvillo Falcone bullia ja d'estudiants que entraven a l'edifici. Tres artefactes de fabricació casolana units a bombones de gas i accionats per un temporitzador van esclatar gairebé alhora i van ferir mortalment una noia de 16 anys, Melissa Bassi, que moria poc després a l'hospital; van ferir-ne d'extrema gravetat una altra, Veronica Capodieci, i van provocar ferides greus a quatre joves més.

"Ha estat un atemptat dissenyat per matar: és l'hora en què entren a classe. Si hagués esclatat un quart d'hora abans, no hauria passat res", assegurava el director de l'institut, Angelo Rampino. "Estava obrint la finestra i la deflagració m'ha vingut a sobre. He vist nens per terra, tots negres, i els llibres en flames. Una escena d'horror", explicava un empleat de la fiscalia, situada a pocs metres.

Els primers indicis apuntaven, tot i que amb dubtes, a l'autoria mafiosa. La Sacra Corona Unita ha endurit els atemptats les últimes setmanes. Fa uns dies va posar una bomba al cotxe de Fabio Marini, president d'una associació ciutadana contra l'extorsió mafiosa. A més, ara es compleix el vintè aniversari de la mort del jutge anti-Màfia Giovanni Falcone, assassinat el 23 de maig del 1992 en un atemptat a Sicília en què també va morir la seva dona i els guardaespatlles. L'institut atacat ahir, precisament, du el nom de la dona de Falcone, Laura Morvillo. L'escola acabava de guanyar un premi en un concurs organitzat per denunciar la cultura mafiosa. I ahir mateix Bríndisi esperava l'arribada de la caravana anti-Màfia, una iniciativa ciutadana a favor de la legalitat que havia sortit de Roma l'11 d'abril.

El 9 de maig les forces de seguretat havien donat un fort cop a la Sacra Corona Unita arrestant-ne 16 presumptes membres. Una hipòtesi amb què treballen els investigadors és que la Màfia pullesa pretengui seguir una estratègia de tensió com la que va engegar la Màfia siciliana als anys 90 amb atemptats a jutges i ciutats.

Pendents de la reivindicació

Ara bé, "podrien ser només coincidències", va dir ahir el cap de la direcció local anti-Màfia, Cataldo Motta. "Cal veure a qui interessa i afavoreix aquest atemptat", va afegir. Un crim així, sostenen els investigadors, contribueix a destruir el consens en alguns sectors de la societat, que és l'oxigen de la Màfia i, per tant, seria contraproduent per als interessos criminals.

Com deia ahir el fiscal en cap de Bríndisi, Marco Di Napoli, "la Màfia pullesa utilitza estratègies terroristes, però mai contra una escola". I la ministra d'Interior, Anna Maria Cancellieri, va observar que la Màfia no utilitza bombones de gas, sinó trilita.

¿Si es tracta d'altres terroristes, qui són? Els recents atacs anarquistes a Itàlia s'han concentrat a colpir interessos econòmics. I, com explica el fiscal Motta, "normalment els atacs terroristes es reivindiquen, i de moment ningú se l'ha atribuït".

stats