ÀSIA
Internacional 07/04/2014

Arrenquen les eleccions a l'Índia, la democràcia més gran del món

Uns 814 milions d'electors estan cridats a les urnes. Els comicis se celebren durant 36 dies i poden apartar els Nerhu-Gandhi del poder

Efe
3 min
Rahul Gandi en un míting diumenge. MONEY SHARMA / EFE

Nova DelhiL'Índia ha començat aquest dilluns les eleccions més grans de la història, als estats d'Assam i Tripura, al nord-est del país, en un maratonià procés de nou etapes en 36 dies i en què l'hinduista Narendra Modi surt com a favorit.

Uns 814 milions d'electors indis estan cridats a votar de manera successiva durant les pròximes cinc setmanes fins al 12 de maig, últim dia de votació, i els resultats es coneixeran quatre dies més tard.

Als primers estats en votar, i des de primera hora del matí, s'han format llargues cues a la majoria dels 8.588 centres electorals, i en les hores inicials s'ha registrat un rècord de participació del 12%, segons 'The Times of India'. En aquest estat governat pel Partit del Congrés no hi ha hagut incidents, tot i que la cita coincideix amb la data de fundació d'un grup independentista armat.

Després d'una dècada al poder, el governant Partit del Congrés, de la dinastia Nehru-Gandhi, arriba molt desgastat als comicis, amb l'alentiment de l'economia, l'atur juvenir, l'encariment dels aliments i els casos de corrupció.

Rahul Gandhi, cap de campanya de la formació que ha governat l'Índia 54 dels 67 anys d'independència, no convenç segons les enquestes un jove electorat que té més expectatives després d'una dècada d'alt creixement econòmic.

Besnét, nét i fill de primers ministres, el delfí dels Nehru-Gandhi projecta una imatge d'inexperiència i de poca claredat en el discurs, tot i que ocupa la vicepresidència del Congrés per sota de la seva mare, Sònia.

Tots els pronòstics apunten a una victòria de Modi, candidat del principal partit de l'oposició, el Bharatiya Janata Party (BJP), favorit amb un discurs centrat en el desenvolupament i l'economia. Modi, de 63 anys, és un home fet a si mateix que procedeix d'una família humil de casta baixa que treballava amb el seu pare en una parada d'una estació de tren. Després de tres mandats al capdavant de l'estat de Gujarat, un dels més pròspers de l'Índia, s'ha guanyat una reputació de bon gestor, eficaç i honest. Les seves polítiques en favor dels empresaris li han valgut el suport d'industrials i homes de negocis. Però el canvi preocupa les minories religioses per la seva presumpta implicació en la matança d'un miler de musulmans a Gujarat, el 2002, de la qual va ser exculpat per la justícia.

La meitat dels 1.210 milions d'indis tenen menys de 25 anys, i en aquestes eleccions hi ha 100 milions de nous electors, 23 milions d'ells amb 18 i 19 anys.

El BJP ha fet públic aquest dilluns el seu manifest electoral –la campanya continua encara que hagin començat les eleccions–, centrat en el desenvolupament amb promeses com la creació de trens d'alta velocitat i el control de l'economia submergida.

Però el partit opositor es mostra contrari a permetre la inversió directa en el sector minorista multimarca, política que va aprovar el Congrés i que esperaven països com els Estats Units i cadenes com Walmart.

Entre Rahul i Modi es troba Arvind Kejriwal, al capdavant del Partit de l'Home Comú, que va obtenir uns sorprenents bons resultats en el seu debut electoral al desembre en els comicis municipals de Nova Delhi, ciutat que va governar durant 49 dies.

Els bons resultats de Kejriwal, amb un missatge anticorrupció, representen per als analistes el cansament de l'electorat amb els partits històrics i la recerca d'un canvi. Des del 1989 cap partit aconsegueix una majoria per si sol al Parlament de 543 diputats, de manera que el joc d'aliances amb partits regionals serà fonamental per formar Govern.

En el procés electoral a l'Índia obriran 930.000 col·legis electorals, un 12% més que fa cinc anys, amb 1,4 milions d'urnes electròniques. Les màquines per votar es transporten a les zones més remotes per aire, carretera, mar i fins i tot amb mules i elefants. En el procés electoral treballaran 11 milions de persones.

stats