Publicitat
Publicitat

Arkansas executa un condemnat a mort per primer cop en 12 anys

L'estat nord-americà esquiva els bloquejos judicials que li havien impedit realitzar vuit execucions en deu dies

L'estat d'Arkansas, als Estats Units, ha esquivat  els revessos judicials dels últims dies i ha executat aquesta matinada de divendres un dels vuit  presos condemnats a mort que tenia previst executar en 10 dies. Feia  12 anys que Arkansas no feia cap execució. L'acusat era al corredor de la mort per violar i assassinar una dona el 1993.

A Ledell Lee, afroamericà de 51 anys, el van declarar mort després de rebre dotze minuts abans una injecció letal a la presó de Cummins Unit, segons va notificar el departament correccional d'Arkansas. 

És el primer condemnat a mort en rebre una injecció letal del grup de vuit persones que Arkansas pretenia executar abans que finalitzi el mes d'abril. Quatre d'aquests vuit presos han obtingut suspensions temporals de la justícia, mentre que altres tres encara podrien ser executats la setmana que ve.

Ledell Lee va ser condemnat a mort el 1995 pel brutal assassinat, dos anys abans, de Debra Reese, a la qual també va violar, encara que ell sempre va defensar que era innocent. El jurat va considerar llavors provat que Lee va irrompre el 8 de febrer de 1993 a l'habitatge de Reese, que tenia 26 anys, la va violar i la va matar a cops -uns 36- amb una eina per a camions que el seu marit, que era camioner, li havia deixat per protegir-se.

Per frenar l'execució, els seus advocats van presentar una allau de recursos davant els tribunals, però finalment el Tribunal Suprem dels Estats Units va autoritzar Arkansas a procedir

Lee és el setè pres executat aquest any als EUA i el 1.449 des que el Suprem va reinstaurar la pena de mort fa quatre dècades. En aquest temps Arkansas ha executat a 28 presos.

Arkansas va programar un calendari sense precedents de vuit execucions en deu dies perquè un dels fàrmacs que utilitza en les injeccions -el sedant midazolam- caduca a finals de mes i resulta molt difícil d'adquirir per la negativa de les farmacèutiques a subministrar-lo.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 21/01/2018

Consultar aquesta edició en PDF