Internacional 13/06/2018

L'Argentina vota la despenalització de l'avortament

Pot convertir-se en el primer gran país de l'Amèrica Llatina que ho aprova

Joan Biosca
2 min
Marxa de dones a Buenos Aires a favor de la despenalització de l'avortament.

Buenos AiresUn dels termòmetres que indiquen el clima social de l'Argentina és a les escoles d'ensenyament públic secundari de la ciutat de Buenos Aires. Els adolescents argentins són molt combatius, protesten sovint quan volen defensar els seus drets i fer sentir la seva veu, i s'impliquen molt en la vida política des de molt joves. Quan falten poques hores perquè el Congrés de l'Argentina voti la despenalització de l'avortament (votació prevista per a aquest dijous al matí, hora de Catalunya), on més se sent la veu dels argentins és als instituts, sense classe molts d'ells, en assemblea permanent d'estudiants. En aquestes assemblees, el color verd, dels pro avortament lliure, és ben visible arreu, sigui en pancartes, cartells o mocadors.

"La clandestinitat i la penalització de l'avortament ens afecta directament com a estudiants. L'embaràs adolescent no desitjat és una problemàtica cada vegada més present en les nostres aules. Tenim companyes que deixen el col·legi perquè no tenen els mitjans per avortar de manera segura", assegura Natalia Mira, vicepresidenta del centre d'estudiants de l'Institut Carlos Pellegrini.

Si finalment s'aprova aquest canvi de legislació, que data del 1921, l'Argentina es convertirà en el més gran país de l'Amèrica Llatina en fer aquest pas endavant. Es tractaria d'un canvi de gran transcendència regional, ja que molts països del continent americà encara conserven una forta tradició catòlica i limiten la interrupció de l'embaràs a casos molt específics, com la violació o el risc per a la vida de la mare.

No està clar que la llei per convertir l'avortament en lliure i gratuït a l'Argentina tiri endavant. Els partits a favor de l'avortament lliure, que en aquestes últimes setmanes han desplegat una potent campanya de conscienciació social pels drets de les dones, no tenen garantida la majoria dels vots necessària al Parlament: en disposen de 129 d'un total de 257. La clau la tenen els pocs diputats encara indecisos. Però, més enllà d'això, el que està clar és que l'avortament és un tema que divideix i separa els argentins, com demostren les enquestes: un 60% dels ciutadans es mostren partidaris de modificar la legislació vigent i despenalitzar-lo.

La divisió que hi ha entre els argentins també és dins de la coalició de govern que lidera el president conservador de l'Argentina, Mauricio Macri. I també en el si de l'oposició peronista i kirchnerista. La Casa Rosada ha donat en aquesta ocasió llibertat de vot, "en funció de les íntimes conviccions [de cadascú]", com ha deixat clar Marcos Peña, ministre en cap del govern argentí.

Des del bàndol dels antiavortament també s'ha desplegat una impressionant campanya de conscienciació social, liderada per l'Església argentina. "L'avortament és un enemic de la dona, ja que desvirtua el tresor meravellós que és la maternitat; produeix trauma postavortament; els medicaments causen càncer de coll d'úter, de pit, perforacions uterines, dificultat per tenir altres fills o esterilitat completa", destaca Mariana Rodríguez Varela, activista en contra de l'avortament.

Es preveu que durant aquest dimecres, i davant del Congrés de la República Argentina, els pro i antiavortament es manifestaran i concentraran per seguir en primera línia la votació, que de ben segur serà maratoniana i durarà tota la nit.

stats