Publicitat
Publicitat

Què va matar Arafat? La justícia francesa contradiu l'informe suís i exclou l'enverinament

Els palestins posen en dubte els resultats d'aquesta investigació, i l'equip palestí que porta el cas assegura que aquesta setmana dirà els noms i cognoms dels presumptes assassins

Com va morir el líder palestí Iàsser Arafat el 2004 encara continua sent objecte de debat. Després que un equip d'investigadors suïssos concloure a principis de novembre que Arafat va morir enverinat amb poloni 210 , un agent altament radioactiu, ara una investigació francesa exclou aquesta possibilitat.

Segons ha informat aquest dimarts en exclusiva l'emissora France Inter, els resultats d'una investigació encarregada per la justícia francesa sobre la mort d'Arafat exclou que morís enverinat. L'anàlisi, realitzat després de la investigació oberta per la fiscalia de Nanterre per la vídua del líder palestí, apunta que Arafat va morir com a resultat d'"una infecció generalitzada".

Arafat va començar a tenir símptomes d'un trastorn gastrointestinal el 12 d'octubre del 2004 i, després d'una sèrie de complicacions que li van agreujar l'estat, va ser traslladat de Cisjordània, a l'hospital militar de París, on va morir l'11 de novembre d'aquell mateix any.

La seva vídua, Suha Arafat, ha defensat des de llavors que l'antic líder de l'Organització per a l'Alliberament de Palestina va ser enverinat per algú del seu entorn més proper, i per això en va demanar l'exhumació del cos el juliol del 2012, després que la cadena qatariana Al-Jazira va emetre un reportatge exclusiu sobre la seva mort.


Escepticisme a Palestina

Els palestins posen dubte els resultats de la investigació francesa. El president de la comissió palestina que investiga la mort d'Arafat, Taufik Tirawi, ha assenyalat que "si és cert [que va morir per una infecció generalitzada], per què els experts francesos no ho van dir clarament fa nou anys?".

De fet, el mateix Tirawi ha assegurat aquest dimarts que aviat es faran públics els noms dels presumptes responsables de la mort d'Arafat. "Prometo que la pròxima roda de premsa serà l'última, revelarà qui va perpetrar l'assumpte, és a dir, qui va ser el cervell o l'autor material [de l'assassinat]", ha dit al canal de televisió Palestina Avui. "Som als últims 15 minuts de la investigació", ha afegit.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF