Internacional 17/08/2013

Amnistia Internacional denuncia el "menyspreu per la vida humana" de l'exèrcit d'Egipte

L'organització humanitària ha presentat un informe amb testimonis de la massacre de dimecres passat al Caire

Efe
2 min

El CaireL'organització humanitària Amnistia Internacional (AI) va fer públic un informe que reuneix testimonis sobre el "menyspreu per la vida humana" que segons ells han mostrat les forces de seguretat d'Egipte en els seus enfrontaments amb partidaris del derrocat govern de Mursi.

"A partir dels testimonis inicials i altres proves que hem reunit, sembla que hi ha poc espai per dubtar que les forces de seguretat han actuat amb un flagrant menyspreu per la vida humana, i cal amb urgència una investigació completa, imparcial i independent ", sosté AI en el document.

Pel director del programa de l'Orient Mitjà i nord de l'Àfrica de l'organització, Phlip Luther, "si bé alguns manifestants van fer servir la violència, la resposta de les autoritats va ser greument desproporcionada. Aparentment, no van diferenciar entre els violents i els no violents", va relatar.

L'onada de violència, que ha deixat més de 600 morts l'última setmana a Egipte, va començar dimecres a primera hora del matí, quan les forces de seguretat van iniciar el desallotjament de dos campaments al Caire en què es concentraven seguidors del deposat president Mohamed Mursi.

Un testimoni citat per Amnistia en el seu informe va assegurar que "va sentir una advertència a través d'altaveus que cridava els manifestants a abandonar la zona, però poc després d'un minut van començar a disparar i llançar gasos lacrimògens en la seva direcció", descriu l'informe.

"La situació va continuar així fins al migdia. El gas lacrimogen era continu i els tirs arribaven des de les teulades i des de vehicles blindats. Els trets plovien sobre nosaltres", va relatar el testimoni.

"Sobre les sis del matí se'ns van acostar tres vehicles blindats pel carrer Al-Tayaran. No hi va haver avisos verbals, només uns quants trets a l'aire. L'únic avís verbal que vaig sentir durant tot el dia va ser a les cinc de la tarda. Llavors ens van dir que havíem d'abandonar la plaça, quan ja tot s'havia acabat", narra un altre testimoni.

Aquesta mateixa persona va descriure com els opositors acampats es van enfrontar a les forces de seguretat: "Resistim molt, vam aconseguir empènyer-los cap enrere al principi. La zona va viure hores de lluita de carrer. La gent es moria al meu voltant des de primera hora del matí, veia persones amb trets al cap i el pit", va explicar.

Una infermera que atenia els ferits a la zona va descriure a l'organització humanitària com les primeres persones afectades pels gasos i amb ferides per perdigons van arribar tot just començar el desallotjament, mentre que els primers ferits de bala van començar a arribar a dos quarts del matí.

A la tarda "hi havia tants ferits i morts que vam perdre el compte. En aquest moment tots els metges se'n van anar a l'hospital principal de Rabaa, perquè el nombre de pacients era elevadíssim; no teníem capacitat per lluitar-hi en contra", va afirmar la infermera.

"Estaven disparant a la porta de l'hospital. Em vaig adonar quan em van trucar per anar a l'hospital que havien muntat sobre el terreny cap a dos quarts de cinc. Tot just sortir, l'home que custodiava la porta va rebre un tret al cap", va explicar per seva banda un doctor a AI.

stats