Espionatge i llibertats
Internacional 19/08/2013

Amnistia Internacional condemna la detenció a Londres de la parella del periodista que va ajudar Snowden

David Miranda va ser retingut més de nou hores i li van prendre l'ordinador i el mòbil. El periodista, Glenn Greenwald, denuncia "un intent d'intimidació"

Ara
1 min

BarcelonaAmnistia Internacional ha condemnat la detenció a Londres de la parella de Glenn Greenwald, el periodista que va ajudar l'extècnic de la CIA, Edward Snowden, a filtrar els secrets de l'espionatge de Washington.

David Miranda, de nacionalitat brasilera, va ser detingut diumenge a l'aeroport de Heathrow durant nou hores, cosa que l'ONG considera "il·legal i sense disculpa". Amnistia afegeix que la llei antiterrorista, que va justificar la detenció, "pot ser abusiva per raons mesquines i venjatives.

Els Estats Units han negat que n'haguessin ordenat la seva detenció tot i que admet que Londres els mantenia informats. "V

El govern brasiler va emetre una nota de protesta. Greenwald va publicar a la seva columna al diari britànic 'The Guardian' els primers documents filtrats sobre els programes d'espionatge electrònic de l'Agència de Seguretat Nacional (NSA). El rotatiu publica avui una columna de Greenwald en què considera l'episodi un "intent d'intimidació" i explica que les autoritats britàniques li van confiscar el mòbil, l'ordinador portàtil, una càmera, uns llapis de memòria, CDs i, fins i tot, la consola de joc.

El periodista, que viu al Brasil, al·lega que té entre 15.000 i 20.000 documents encara no divulgats que va rebre de l'extècnic de l'NSA, que ha rebut asil a Rússia. Miranda ha arribat aquest matí a Rio de Janeiro, on l'esperava Greenwald, que ha assegurat que no deixarà de publicar els papers, entre els quals assegura que n'hi ha de relatius al Regne Unit.

Abans de ser detingut a Londres, Miranda s'havia vist a Berlín amb la documentalista Laura Poitras, que treballa amb Greenwald i altres periodistes de 'The Guardian'.

stats