TENSIÓ AL PRÒXIM ORIENT
Internacional 22/11/2012

Alto el foc entre Hamàs i Israel

Israel i Hamàs han arribat a un acord d'alto el foc. Netanyahu accedeix a frenar els atacs selectius a Gaza a canvi de la fi dels atacs "terroristes" dins el seu territori. Egipte és el garant de la treva.

Anna Garcia
2 min
PRIMER ATAC A TEL AVIV EN SIS ANYS Policia i membres dels equips de rescat israelians envolten l'autobús on ahir va explotar una bomba, que va deixar sis ferits, tres dels quals greus. El cor econòmic d'Israel no patia un atemptat des del 2006, quan un suïcida es va immolar en una cafeteria i va matar onze persones. El moviment islamista de Hamàs va celebrar l'atac d'ahir però no el va reivindicar.

JERUSALEMGaza va celebrar la fi de les hostilitats amb trets a l'aire mentre els altaveus de les mesquites proclamaven que s'havia aconseguit "la victòria". De fet, el líder de Hamàs, Khaed Meixaal, va assegurar que el seu grup havia aconseguit "totes les demandes" i va considerar que Israel "havia fracassat en tots els seus objectius". Just el contrari va opinar el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, que en una roda de premsa escudat pel seu titular de Defensa, Ehud Barak, i el d'Exteriors, Avigdor Lieberman, va mostrar-se orgullós d'haver "destruït infraestructures de Hamàs". Segons el premier israelià, va acceptar acabar amb les hostilitats a petició del president dels EUA, Barack Obama, que va felicitar-lo per telèfon.

Però qui realment surt reforçat d'aquesta gestió en el terreny diplomàtic és el president egipci, Mohamed Mursi. Aquest país serà el garant del compliment de l'acord i tindrà l'encàrrec d'avaluar qualsevol observació que presentin les parts.

Gairebé 150 morts

L'anunci de treva arriba vuit dies després d'encetar-se l'operació anomenada per Israel Pilar Defensiu, que ha deixat, segons dades d'Egipte, almenys 142 palestins morts i 1.180 ferits a Gaza, i 5 morts i 94 ferits a Israel; a més de la destrucció de nombrosos edificis a la franja i un important impacte psicològic dels ciutadans de totes dues parts.

Ja dimarts tot semblava indicar que s'estava a punt d'arribar a un alto el foc després que fonts de Hamàs anunciessin una treva per a la mitjanit, però el silenci d'Israel va fer sospitar que hi hauria una altra ofensiva nocturna a Gaza. I així va ser. Durant la matinada Israel va atacar almenys 1.350 blancs a Gaza -la majoria edificis governamentals- i les milícies de Hamàs van llançar uns 1.400 coets, dels quals van impactar-ne 830 en territori israelià, en el que va ser el vuitè dia d'ofensiva.

El conflicte, però, va adquirir una nova dimensió ja de dia amb l'explosió d'un artefacte en un autobús al centre de Tel Aviv, cor financer d'Israel, un fet que va augmentar la pressió psicològica sobre la població israeliana que d'aquí dos mesos serà cridada a votar en les eleccions. L'explosió, que ha causat una vintena de ferits, va tenir lloc a prop del ministeri de Defensa i una caserna militar. La policia va dir que es tractava d'un artefacte casolà, col·locat dins una bossa per dos individus que l'haurien deixat dins l'autobús.

La ciutat més poblada d'Israel no havia patit un atemptat des del 2006, quan un suïcida es va immolar en una cafeteria i va matar 11 persones. Un atemptat semblant va tenir lloc en una parada d'autobús a Jerusalem l'any passat.

Tot seguit, Israel intensificava els bombardejos a Gaza, inclòs un camp de futbol. El ministeri de Defensa d'Israel va dir que havia avisat la població i els periodistes que són a la zona que no s'acostessin a infraestructures operatives de Hamàs i d'altres grups terroristes. Segons una portaveu del ministeri, en aquest conflicte, comparat amb els anteriors, Hamàs ha demostrat que el seu potencial armamentístic és ara més sofisticat.

De fet, un comandant del Cos de Guardians de la Revolució Iraniana va assegurar ahir que Teheran subministra tecnologia a grups palestins per fabricar coets Fajr-5.

stats