EXTREMISME RELIGIÓS
Internacional 02/02/2013

Alerta al Pakistan pels atacs A les campanyes contra la pòlio

Ethel Bonet
3 min
Alerta al Pakistan pels atacs  A les campanyes contra la pòlio

RAWALPINDI (PAKISTAN)Quatre dones embolicades amb una dupatta (xal) que només deixa al descobert les mans recorren els estrets carrers de Dhoc Haixu, un veïnat paixtu a l'extraradi de Rawalpindi. Darrere del grup, a pocs metres, un agent de seguretat vigila els seus passos.

Les dones van porta per porta, amb una carpeta i una petita nevera blava amb les vacunes contra la pòlio. Dues d'elles són del ministeri de Sanitat. Les altres, voluntàries que parlen paixtu per poder-se comunicar amb les famílies. Per portar el control de les visites marquen amb un guix la porta de l'habitatge.

En els últims anys, aquest raval ha crescut sense cap tipus de planificació després de l'èxode massiu de famílies que han fugit de les zones tribals del nord-oest del país o de la conflictiva província de Khiber Pakhtunkhwa per les operacions de l'exèrcit contra militants islamistes.

Les àrees on habiten famílies paixtus són les més complicades, a causa de la seva mentalitat tradicional i tancada. En ocasions s'han negat a vacunar els seus fills per conviccions religioses.

Precisament Rawalpindi, que estava declarada lliure de pòlio, és ara zona de risc, ja que aquests grans barris de barraques no tenen aigua potable ni clavegueram. "Mostres d'aigües residuals de la ciutat van assenyalar que el virus ha tornat", apunta l'Akhifa, una de les treballadores del ministeri de Sanitat.

En l'última campanya de vacunació, que es repeteix cada dos mesos, 3,5 milions de nens no van ser vacunats perquè "els seus pares s'han negat a deixar-los rebre el tractament", lamenta la funcionària.

"Si se'n detecta un sol cas, podria propagar-se com una epidèmia i afectar molts nens", adverteix la mateixa Akhifa, que, a més de tractar amb pares conflictius, corre el risc de ser atacada per fanàtics.

Al desembre una onada d'atacs als equips de vacunació contra la pòlio a Karaixi (al sud) i Peixawar (nord-oest) va acabar amb la vida d'una dotzena de treballadors. Això va fer saltar les alarmes i l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va suspendre la campanya. Aquesta setmana s'han repetit els atacs i han mort dos treballadors i un policia al nord-oest.

El Pakistan és un dels tres països juntament amb l'Afganistan i Nigèria on la poliomielitis és encara endèmica. L'oposició dels líders religiosos extremistes a aquesta campanya de vacunació no és nova. El 2008 el líder talibà de la vall afganesa de Swat, Maulana Fazlul·lah, va ser el primer que va utilitzar els sermons per atacar les iniciatives d'immunització. Pregonava que era una conspiració dels Estats Units per esterilitzar els nens pakistanesos.

L'operació contra Bin Laden

Aquell any es van registrar 118 casos de pòlio, una epidèmia. El 2011 van augmentar a 198, la xifra més elevada a tot el món. Aquest augment es va relacionar amb l'operació contra Ossama bin Laden, i en particular amb el cas del doctor Xakil Afridi, que suposadament va ajudar la CIA a localitzar el líder d'Al-Qaida amb una falsa campanya de vacunació. "El suport a aquests líders religiosos posa en perill la vida de molts nens al Pakistan", denuncia Sahnaz Wasir, directora del departament de Salut del govern pakistanès.

El 2012 els casos de pòlio van reduir-se a 52, la majoria registrats a les zones d'ètnia paixtu, que representa un 15% de la població del país. "La nostra prioritat és guanyar la confiança dels ancians tribals i explicar-los la urgència de salvar la vida dels nens. Els programes nacionals de vacunació arriben a 32 milions de nens, menors de cinc anys", explica Wasir.

La interrupció de la campanya al Pakistan posa en perill altres països. L'OMS ha advertit als pakistanesos que podrien enfrontar-se a restriccions per viatjar a l'estranger per evitar que la malaltia es propagui. L'Aràbia Saudita ja exigeix un certificat de vacunació contra la poliomielitis als pelegrins a la Meca.

stats