Publicitat
Publicitat

Alemanya crea un salari mínim que exclou aturats de llarga durada

Els sindicats creuen que pagar un salari de 1.500 euros als joves de 18 anys pot propiciar que abandonin els estudis

El govern alemany, aquest dimecres, ha donat llum verda al projecte de llei que establirà al país un salari mínim interprofessional fixat en 8,5 euros per hora, i del qual finalment estaran exclosos els aturats de llarga durada que trobin feina, durant els primers sis mesos de contracte.

Segons el projecte presentat avui davant el gabinet per la ministra de Treball, la socialdemòcrata Andrea Nahles, també quedaran fora d'aquest salari mínim els joves menors de 18 anys sense titulació i els becaris en formació, encara que si les pràctiques no són obligatòries l'excepció només s'acceptarà durant sis setmanes.

El salari mínim interprofessional, que existeix en 21 dels 28 països de la Unió Europea (UE) però no a Alemanya, va ser una de les principals exigències del Partit Socialdemòcrata (SPD) a l'hora de signar l'acord de coalició amb els conservadors de la cancellera Angela Merkel.

Nahles ha subratllat que es tracta d'una llei de "justícia" que suposarà "un punt d'inflexió" en la lluita contra la precarietat laboral al país.

El pròxim 1 de gener 3,7 milions d'empleats que perceben avui sous inferiors al mínim fixat veuran augmentar els seus salaris; un treballador amb jornada completa no podrà cobrar menys de 1.445 euros bruts al mes.

Tanmateix, hi haurà un període transitori de dos anys per a determinats sectors que tenen convenis col·lectius en vigor en els quals han fixat un salari mínim propi (des dels 6,5 euros l'hora per als perruquers fins als 13,95 en la construcció).

Segons l'opinió de Nahles, aquesta llei era "impensable "fa una dècada i les excepcions a la norma, que els socialdemòcrates no contemplaven al principi i que han acceptat per afavorir el consens, són "raonables".

A partir dels 18 anys es podrà rebre el salari mínim

Però el projecte dissenyat després de llargues negociacions en el si de l'executiu no ha satisfet ni la indústria ni els principals sindicats del país.

El president de la Federació Alemanya d'Oficis, Hans Peter Wollseifer, ha titllat aquest dimecres de "greu error" que la norma obligui a pagar el salari mínim a partir dels 18 anys.

En declaracions a la cadena de televisió Phoenix, ha considerat que pagar prop de 1.500 euros bruts al mes a un jove de 18 anys que acaba de sortir de l'escola i pot no tenir cap tipus de formació és "un fals esquer" perquè abandonin els estudis.

Els aturats de llarga durada, exclosos d'aquesta mesura

El líder del sindicat Ver.di, Frank Bsirske, ha criticat l'exclusió dels aturats de llarga durada d'una mesura que té com a objectiu, ha recordat, evitar el "dúmping salarial" a Alemanya.

En opinió d'aquesta força sindical, aquesta excepció a la regla és "una discriminació incomprensible".

Davant d'aquest argument, Nahles ha estimat que la mesura pot ser un "avantatge" per als aturats crònics davant les dificultats per reincorporar-se al mercat de treball i ha posat èmfasi en el fet que l'exclusió només s'aplicarà en els primers sis mesos de contracte.

Nahles ha explicat que el salari mínim afectarà tant treballadors alemanys com estrangers i ha rebutjat la hipòtesi que la mesura pugui augmentar l'economia submergida i el treball en negre, encara que ha garantit que es reforçaran els controls.

El projecte, que segons el govern no tindrà cap impacte en la taxa d'atur, començarà ara la seva tramitació parlamentària amb l'objectiu que comenci a aplicar-se el pròxim 1 de gener.

A partir de gener de 2018 correspon als agents socials actualitzar el salari mínim.

Segons les xifres del ministeri de Treball, el salari mitjà a Alemanya se situa en 2.889 euros mensuals (16,7 euros l'hora), de manera que el salari mínim fixat suposa el 51% de la mitjana.

Proporcionalment, el salari mínim més elevat a la UE és el que està vigent a França (que suposa el 62% del salari mitjà nacional), i a Espanya el salari mínim és el 44% del sou mitjà.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 17/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF