DEBAT SOCIAL
Internacional 05/03/2013

Alemanya critica les condicions laborals d'Amazon

Els sindicats es mobilitzen perquè el gegant nord-americà negociï un conveni amb els treballadors

Jack Ewing
2 min
Cadena d'empaquetatge de productes d'Amazon a la planta de Bad Hersfeld, a Alemanya.

The New York Times / Bad Hersfeld (alemanya)Manuel Sauer, sindicalista, va instal·lar-se dijous davant de la seu colossal del centre de distribució d'Amazon a Bad Hersfeld (Alemanya) amb un nas arrugat de cartró, fent-se passar pel president executiu de la companyia nord-americana, Jeff Bezos. En qüestió de segons, els mitjans concentrats a l'entrada van tirar-se-li al damunt.

A continuació, Sauer, acompanyat d'altres activistes sindicals, va desplegar una pancarta en què exigia a l'empresa que negociés un conveni amb els treballadors. " Make tarif vertrag " ("Feu un conveni salarial"), es llegia amb lletres fluorescents amb una barreja d'alemany i anglès. La protesta va acabar amb una marxa dels organitzadors fins a les portes del complex d'Amazon, on van entregar les firmes d'una petició online en suport dels treballadors de l'empresa.

Aquest acte tan breu, propi d'un teatre de guerrilla, és l'últim en una batalla cada cop més dura entre Verdi, un dels sindicats més grans d'Alemanya, i Amazon, que dóna feina a 8.000 treballadors fixos en vuit centres de distribució arreu del país, un dels mercats més grans de la multinacional fora dels Estats Units. Merescudament o no, les condicions laborals d'Amazon són, últimament, objecte de discussió als mitjans alemanys.

El detonant d'aquesta pugna va ser l'emissió el 12 de febrer en una de les dos grans televisions públiques alemanyes d'un documental sobre el tractament de 10.000 treballadors temporals que Amazon va contractar l'any passat per la temporada de Nadal. Molts d'aquests treballadors van ser empleats a Espanya o a Romania -països amb alts índexs d'atur.

Transmès a l'ARD, un canal finançat amb fons públics i considerat de centreesquerra, el documental també informava que Amazon utilitzava guardes de seguretat neonazis per assegurar-se la productivitat dels treballadors.

Des de llavors que el tema s'ha debatut tant a la premsa com a les tertúlies i ha inspirat tot tipus d'especulacions; fins i tot s'ha valorat que pot perjudicar la formació conservadora, la CDU, de la cancellera Angela Merkel en les decisives eleccions de la tardor.

Un xoc de polítiques

El principal objecte de debat és si Amazon podria ser l'última gran empresa nord-americana que abandona el país després de topar amb la legislació laboral alemanya, que proporciona molts drets als treballadors. Walmart ja se'n va anar el 2006 i General Motors ha patit pèrdues, durant més d'una dècada, a causa de la resistència dels treballadors a canviar les condicions laborals. Ara sembla que Amazon s'ha convertit en la insígnia de tot el que els alemanys rebutgen del que anomenen capitalisme anglosaxó .

"El que hem vist no ens agrada gens", assegurava dissabte Dave Clark, vicepresident d'operacions internacionals d'Amazon, sobre els serveis de seguretat contractats, d'afiliació neonazi. "Hem d'aconseguir situar-nos a la primera categoria mundial en la gestió de l'allotjament per als treballadors estrangers abans de delegar-ho a tercers. Hem après aquesta lliçó", va afegir.

stats