Alabama executa el pres de més edat dels Estats Units, amb 83 anys

L'home, que va rebre la injecció letal, havia matat dues persones amb paquets bomba el 1989

Alabama ha executat un home de 83 anys acusat de dos homicidis amb paquets bomba l'any 1989, que s'ha convertit en la persona de més edat a qui se li aplica la pena capital als Estats Units en l'era moderna.

Walter Moody va morir ahir per injecció letal a la presó William C. Holma d'Atmore i no va fer cap declaració final, segons han informat des de la presó. És la vuitena execució d'aquest 2018 als Estats Units.

Moody pren el relleu a John Nixon, que va morir amb 77 anys el 2005 a Mississipí, com l'home de més edat a ser executat des que el Tribunal Suprem dels EUA va tornar a imposar la pena de mort, el 1976.

Walter Moody va ser condemnat el 1996 per l'assassinat a Alabama del jutge Robert S. Vance, del tribunal de l'onzè circuit d'apel·lacions, amb jurisdicció a Alabama, Florida i Geòrgia.

El 16 de desembre del 1989, Vance estava assegut a la taula de la seva cuina quan va obrir un paquet amb una bomba que va explotar i el va matar, alhora que feria de gravetat la seva dona. Els fiscals van descriure Moody com un home meticulós obsessionat amb la revenja del sistema judicial.

Moody, que va estudiar dret, sentia suposadament un fort rancor contra la justícia perquè el tribunal d'apel·lacions de l'onzè circuit, del qual formava part Vance, es va negar a desestimar la pena a què va ser condemnat el 1972 per posseir una bomba, cosa que li va impedir practicar l'advocacia.

Segons els investigadors, després d'assassinar Vance, Moody va cometre més atacs amb bombes perquè semblés que el Ku Klux Klan (KKK) estava darrere de la mort del magistrat. El desembre del 1989, Moody va enviar per correu un total de quatre bombes, una de les quals va causar la mort de Robert I. Robinson, un advocat i activista afroamericà de Savannah (Geòrgia) que lluitava pels drets civils de la comunitat negra.

També se l'ha vinculat amb dues bombes que van ser interceptades abans d'esclatar i que tenien com a destí l'oficina a Jacksonville (Florida) de l'Associació Nacional per a l'Avanç dels Pobles de Color (NAACP), la principal organització del país per la defensa dels drets dels afroamericans.

Les autoritats afirmen que aquestes bombes tenien com a objectiu despistar els investigadors i fer-los pensar que els crims tenien motius racials.

Primer Moody va ser condemnat el 1991 per una cort federal a set penes de cadena perpètua i a passar més 400 anys a la presó. Posteriorment, el 1996, a nivell estatal va ser sentenciat a mort per l'assassinat de Vance.

EDICIÓ PAPER 13/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF