INTERVENCIÓ A L'ÀFRICA
Internacional 17/01/2013

Al-Qaida respon a Hollande

Ha començat la revenja d'Al-Qaida per la decisió del president francès, François Hollande, d'intervenir a Mali. Un grup vinculat a la xarxa terrorista va reivindicar ahir l'atac a una planta de gas a Algèria.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
L'HOME QUE VA SEGRESTAR LA CARAVANA SOLIDÀRIA El líder jihadista Mokhtar Belmokhtar reivindicant, en un vídeo difós ahir per l'agència mauritana ANI, l'atac a la planta d'In Amenas. Belmokhtar té un llarg historial de segrestos al Sahel, com el dels catalans de la Caravana Solidària el 2009  a Mauritània. Històric d'Al-Qaida del Magrib Islàmic és un dels homes més buscats per la intel·ligència francesa.

BARCELONA.La branca d'Al-Qaida al Magrib Islàmic, l'AQMI, ha llançat la primera resposta a la decisió del president francès, François Hollande, d'intervenir a Mali. I el seu objectiu ha estat Algèria, una altra excolònia francesa. Un grup d'homes armats van atacar la matinada d'ahir una planta gasista a la frontera amb Líbia, pròxima a la localitat d'In Amenas i operada per BP i la noruega Statoil. El balanç de l'operació: un britànic i un algerià morts, almenys sis ferits -dos policies, dos estrangers i dos guardes de seguretat- i una vintena d'occidentals segrestats segons l'agència estatal de notícies d'Algèria (APS), 41 d'acord amb la reivindicació dels terroristes en un vídeo.

Entre els ostatges, segons van informar ahir els respectius països, hi ha tretze ciutadans noruecs, un irlandès, dos francesos, set nord-americans, i diversos britànics i japonesos. El grup islamista que s'ha atribuït l'atac, de la katiba (batalló) anomenada Aquells que Firmen amb la Seva Sang, va demanar ahir a canvi dels expatriats l'alliberament de cent islamistes detinguts a Algèria, segons va informar un treballador de la planta a mitjans francesos. Liderant el grup hi ha la mà de l'històric jihadista Mokhtar Belmokhtar, el mateix que va segrestar el 2009 a Mauritània tres catalans de l'ONG Barcelona Acció Solidària.

Encerclats per l'exèrcit

En el moment de tancar aquesta edició, l'abast de l'atac encara era incert. El ministre de l'Interior algerià, Dahou Ould Kablia, va informar que les seves forces armades havien "encerclat la base" perquè "ningú pogués sortir-ne" i va precisar que els terroristes havien intentat sense èxit abandonar les instal·lacions. Juntament amb els expatriats, a la planta hi havia centenars de treballadors locals que, a diferència dels algerians, podien moure's en llibertat.

Segons APS, els terroristes van anar alliberant els nadius en petits grups, però el director general d'una empresa francesa de càtering va assegurar que 150 dels seus treballadors locals continuaven confinats a la planta. "Han pres com a ostatges tots els expatriats, els han agrupat i lligat. Els empleats algerians no han pogut marxar o escapar-se i estan retinguts dins de la seu. La situació és molt preocupant. Hi ha moltes vides en joc", alertava Régis Arnoux, de CIS Catering, en una entrevista amb Le Journal du Dimanche .

Amb aquest atac, l'Al-Qaida del Magreb Islàmic intenta demostrar que, tot i lluitar contra les tropes franceses al nord de Mali, té prou efectius per combatre en més fronts.

També és una advertència per al règim d'Abdelaziz Bouteflika, que a més de permetre als avions de combat francesos sobrevolar l'espai aeri algerià, va anunciar a principis de setmana que tancava la frontera amb Mali per evitar que les tropes jihadistes es repleguessin a Algèria. A més, últimament el govern de Bouteflika ha millorat les relacions amb l'antiga metròpoli.

stats