DISCURS DEL PRESIDENT SIRIÀ
Internacional 07/01/2013

Al-Assad s'enroca en un nou pla estèril per acabar amb la guerra

Anne Barnard
2 min
Al-Assad s'enroca en un nou pla estèril per acabar amb la guerra

THE NEW YORK TIMES / BEIRUTEl president de Síria, Baixar al-Assad, amb un to desafiant, confiat i -segons els crítics- allunyat de la magnitud del patiment del seu poble, va proposar ahir un "pla" per "solucionar" el conflicte que viu el país amb una nova Constitució i un nou gabinet.

Al-Assad no va reconèixer ni les victòries dels rebels que lluiten contra el seu exèrcit, ni els excessos del seu govern ni les aspiracions dels sirians. El president també va rebutjar cap diàleg amb l'oposició armada i va ignorar intencionadament la seva principal demanda: que el president dimiteixi. Per contra, va passar-se pràcticament una hora justificant la seva dura campanya de repressió.

El president va saludar la multitud que corejava el seu nom mentre es dirigia a l'escenari de l'Òpera de Damasc, a la plaça central d'Umaiad. En el seu primer discurs públic des del juny de l'any passat, va repetir les seves eternes afirmacions: que el moviment contrari al seu règim està dirigit per "criminals i assassins" i terroristes amb finançament estranger. El líder sirià va atacar els recents esforços internacionals per negociar un acord. "Tothom que ve a Síria sap que el país accepta consells però no ordres", va dir. El seu discurs arriba una setmana després que l'enviat especial de les Nacions Unides a Síria, el diplomàtic algerià Lakhdar Brahimi, visités Damasc per buscar una sortida pactada al conflicte, que ja fa 22 mesos que dura. "Amb qui hem de negociar? Amb terroristes?", es preguntava Al-Assad. "Negociarem amb els seus líders".

El discurs d'Al-Assad va ser una decepció per als mediadors internacionals i els sirians que creuen que sense una fi negociada el conflicte baixarà fins a un estadi més sagnant. Les Nacions Unides calculen que 60.000 persones han mort en el que va començar com un moviment de protestes pacífiques i s'ha transformat en una lluita armada després que les autoritats disparessin contra els manifestants.

Els rebels han guanyat territori al nord i a l'est del país i en suburbis de Damasc, però el règim els manté a ratlla amb devastadors atacs aeris i d'artilleria, i sembla convençut que no perdrà el control de la capital.

Rebuig total al discurs

"No podem negociar amb un règim d'assassins", va dir George Sabra, vicepresident de la Coalició Nacional siriana. La cap de la diplomàcia de la UE, Catherine Ashton, per la seva banda, va afirmar: "Mirarem si hi ha res de nou en el seu discurs però mantenim la nostra posició que Al-Assad ha de deixar el càrrec i permetre una transició política". El ministre d'Exteriors alemany, Guido Westerwelle, va certificar que el discurs "no diu res de nou". Pel ministre d'Exteriors turc, Ahmet Davutoglu, "sembla que Al-Assad s'hagi tancat en una habitació i només llegeixi els informes d'intel·ligència". El president egipci, Mohammed Mursi, va demanar que es jutgi el seu homòleg sirià per crims de guerra.

Per acabar el discurs, Al-Assad va prometre que es mantindria al costat dels seus, en un intent d'allunyar especulacions que el mostraven disposat a abandonar el país. Després del seu parlament, la multitud cridava: "Et defensarem amb les nostres ànimes i la nostra sang", i prometien ser els seus xabiha , nom amb què es designen les milícies pro govern que ataquen els civils.

stats