Internacional 18/02/2013

Absalón Machado: "La terra s'ha convertit en un instrument de guerra"

A.t.
2 min
El colombià Absalón Machado és expert  en desenvolupament agroindustrial.

Expert en desenvolupament agroindustrial, Absalón Machado (1941) és una de les veus autoritzades per parlar sobre el problema agrari a Colòmbia. El PNUD el va designar director acadèmic del seu informe Desenvolupament Humà Colòmbia 2011 , on s'assenyalava que el país està entre els que tenen més desigualtats de l'Amèrica Llatina per l'alta concentració de la propietat de la terra.

Com s'ha format l'estructura de la propietat, a Colòmbia?

És el resultat d'un procés històric que data del segle XIX i es fonamenta en el repartiment, des de l'Estat i sense criteris, de grans extensions de terres públiques a particulars.

Tampoc hi ha hagut reforma agrària, a diferència d'altres països veïns.

L'estat colombià no ha impulsat polítiques redistributives, i així ha dotat de privilegis els terratinents i els especuladors. A més, certs sectors polítics han fonamentat el seu poder en la tinença de la terra. L'Estat no ha estat capaç, ni ha volgut, defensar els interessos de la pagesia.

I com ha afectat el conflicte armat?

Ha fet de la terra un instrument de guerra dels diferents grups armats per controlar territoris i ha generat un procés d'usurpació a petits i mitjans propietaris. S'hi afegeixen els narcotraficants que van comprar terres, consolidant l'estructura de tinència de concentració.

Quins canvis viurà el món rural si hi ha un acord agrari?

El que s'ha de buscar és la transformació de les condicions per al desenvolupament. Una modernització productiva, un enfortiment de les economies a petita escala productores d'aliments, una millor i més presència de l'estat a les regions amb béns públics... I, a llarg termini, s'avançarà en el respecte als drets, s'acabarà amb la usurpació de terres i també amb el seu ús com a font de poder polític.

¿Els sectors poderosos, com els ramaders o els agricultors, acceptaran un acord?

Si l'acord no és acceptat per alguns sectors de la societat rural, el conflicte seguirà i adquirirà noves modalitats, cosa que no ajuda a construir una societat moderna, inclusiva i sostenible. És per això que agricultors i ramaders han de ser-hi.

stats