Internacional 13/08/2019

Ábalos diu que el capità de l''Open Arms' no és competent per demanar asil per als menors que són a bord

Assegura que per ara l'ONG no ha demanat un port segur per desembarcar a Espanya

Ara
3 min
Moment en què les autoritats malteses evacuaven les dues dones i els seus familiars de l'Open Arms.

BarcelonaEl capità de l''Open Arms' no és competent per demanar asil per als 31 menors que viatgen a bord del vaixell de l'ONG badalonina. És el que ha dit el ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, que ha assegurat que el capità, Marc Reig, "no té aquesta capacitat jurídica ni aquesta potestat", i que "no li correspon exercir aquesta funció". Ho ha fet en declaracions a Telecinco l'endemà que l'ONG presentés la sol·licitud d'asil per als menors davant de l'ambaixada espanyola a Malta, quan fa dotze dies que l'embarcació espera un port segur per desembarcar.

"Entenc que per mantenir la qüestió viva pugui ser un element [demanar l'asil], però no té aquesta capacitat", ha insistit Ábalos, que ha carregat la responsabilitat sobre Itàlia. "Espanya no té un vaixell privat fent rescats a les seves aigües perquè està fent la seva funció des de l'àmbit públic i tots els ports d'Espanya són segurs, però a Itàlia no és així la cosa, i ara els hi correspon a ells. Si ens toqués a nosaltres, ho faríem", ha explicat el titular de Foment, i ha criticat la "frivolitat" del ministre de l'Interior italià, Matteo Salvini, que ha plantejat que el govern espanyol "s'emporti a Formentera i a Eivissa" els migrants de l''Open Arms'.

El ministre italià, però, llança pilotes fora. Salvini ha instat l'ONG badalonina a "navegar en direcció a Espanya" i ha subratllat que treballarà per evitar el desembarcament de 500 migrants a bord dels vaixells de dues ONG, "una francesa i una espanyola" –ha dit en relació a l'embarcació de Metges Sense Fronteres (MSF) i SOS Mediterranée, i a la d'Open Arms–.

Open Arms no ha demanat un port a Espanya, segons Ábalos

Ábalos assegura que l''Open Arms' no ha demanat per ara que Espanya proporcioni un port per desembarcar. El ministre de Foment en funcions considera, però, que s'està posant en dubte Espanya perquè l'embarcació té bandera espanyola i s'ha mostrat molest. "S'està comprometent la reputació d'Espanya quan està complint amb la seva feina i està compromesa amb aquests valors", assegura Ábalos, que assenyala: "Ens irrita i ens desagrada aquesta situació tan inhumana, però s'ha de dimensionar la situació perquè aquesta actuació puntual no és el problema".

En total són 151 persones les que continuen a bord esperant que s'acabi el seu calvari –entre els menors hi ha uns bessons de només nou mesos, 27 menors que no estan acompanyats per cap familiar, un nen de 6 anys i una nena de dotze–. Tres persones amb problemes mèdics van poder ser evacuades a Malta juntament amb els seus familiars.

Metges Sense Fronteres reclama la mediació de Noruega

L'ONG Metges Sense Fronteres (MSF) reclama al govern noruec que “demani a la Unió Europea que activi el mecanisme per intentar que s’arribi a un acord per desembarcar i ubicar els migrants” que són a bord de l’Ocean Viking. Segons l'organització, la responsabilitat d’acollir les persones rescatades és dels països costaners més propers al lloc on es troben els migrants, “per no afegir un periple de diversos dies a les persones rescatades”. Per això, MSF no demana que Noruega intervingui directament en el rescat, ja que encara que el vaixell porti bandera noruega, per qüestions de distàncies no és responsabilitat seva, sinó que faci de mediadora a favor del desembarcament dels migrants, en tant que és un país que forma part de la zona Schengen.

La portaveu de l’ONG, Raquel González, assegura que retornar els migrants rescatats a Líbia no és una opció i que “no ho faran de cap manera”. Segons l'organització, Líbia no es pot considerar un port segur, ja que aquest ha de complir uns requisits mínims (que funcioni el dret d’asil, que hi hagi garanties judicials o que no hi hagi risc de tortura, per exemple) i assegura que molts dels rescatats han hagut de treballar com a esclaus i han estat víctimes de tortures al territori. “Hem vist que tenen cicatrius de cops, de tortures amb corrents elèctrics i fins i tot els han cremat amb plàstics calents”, explica González.

Des de l'organització informen que encara no han demanat oficialment un port segur perquè no volen marxar de la zona de rescat. “Des que vam sortir hem fet un rescat cada dia. I, si posem rumb a un port segur, deixaríem buida aquella zona”, argumenta la portaveu. Tot i això, l’organització ha informat a Líbia, Malta i Itàlia de la situació i assegura que si hi ha un vaixell a la deriva en risc d’enfonsar-se i el localitzen, “és imperatiu rescatar-lo”, malgrat el nombre de persones que l’Ocean Viking ja porta a bord.

stats