25/11/2012

La jugada perfecta de Mas

2 min
José Montilla i Artur Mas  en una reunió el 2007.

PERIODISTAFa dos anys, tan sols dos anys, CiU sabia que si la suma d'escons del tripartit arribava a 68, no li serviria de res tornar a guanyar. Estaven convençuts que, per tercera vegada consecutiva, la força més votada es podria quedar sense governar i condemnaria Mas a continuar com a cap de l'oposició. Però el govern d'Entesa no va sumar la majoria necessària, CiU va arribar a Sant Jaume i, amb la força del poder, ha jugat les cartes amb gran murrieria política. En dos anys, el panorama ha canviat tant que, avui, l'objectiu de CiU és arribar a la majoria absoluta, mentre que les temences a una majoria d'esquerres s'han esvaït totalment.

El gran mèrit de Mas és que, després d'escapçar una legislatura en què ha fracassat en el seu triple objectiu -el pacte fiscal, deixar l'atur a la meitat i reduir el fracàs escolar- encara guanyarà vots i escons fent creure que l'únic vot útil per arribar a la independència és el seu.

El cas serà per estudiar a les universitats: tot i la crisi galopant, les retallades i el neguit social, els votants premiaran el Govern mentre que l'esquerra (més a prop de la gent que pateix) traurà una vintena de diputats menys de quan era al Govern. Encara que ERC recuperi escons i que ICV experimenti una bona pujada, CiU ha sabut aprofitar el moment per rabejar-se en l'extrema debilitat del PSC, que està en caiguda lliure i no troba la manera d'obrir el paracaigudes.

Maragall va arribar als 52 diputats, Montilla ho va deixar en 28 i Pere Navarro pot continuar batent rècords. La previsible patacada del PSC deixarà un espai tan gran al Parlament que CiU triplicarà en escons la segona força. I aquest és l'altre mèrit convergent, haver igualat quatre partits que se les van engaltant entre ells, deixant que el PSC i el PP es barallin per unes mateixes xifres i pel no a la independència. Si la realitat d'aquesta nit es correspon amb les enquestes, CiU es garanteix dues o tres legislatures de marge fins que la competència s'hagi pogut refer.

stats