24/07/2011

Conspiracions i coincidències

3 min

Algú va escriure que els enemics de Silvio Berlusconi eren (i són) dos: els comunistes i els magistrats. En les últimes eleccions municipals, el partit de Berlusconi va perdre l'alcaldia de dues grans ciutats: derrotat per un excomunista, Giuliano Pisapia, a Milà, i per un exmagistrat, Luigi de Magistris, a Nàpols.

Altres han comparat la situació i l'actuació de Berlusconi en relació amb el recent referèndum sobre l'energia nuclear amb el que va passar l'any 1991, quan, en el referèndum per canviar la llei electoral italiana, Bettino Craxi va encoratjar els italians a "anar a la platja" en comptes d'anar a votar. L'assistència a les urnes va ser notable i aquell moment va marcar l'inici de la davallada política de Craxi.

Encara podríem continuar per aquesta via: Silvio Berlusconi va arribar al poder el maig del 1994, i al mes de novembre el Po, el Tanaro i molts dels seu afluents es van desbordar i van devastar les províncies de Cuneo, Asti i Alessandria; quan Berlusconi va tornar al poder el maig del 2008, abans de complir el primer any de mandat, un terratrèmol va fer estralls a la província de L'Aquila.

Són un seguit de coincidències curioses, però que no tenen cap més valor (tret del paral·lelisme Berlusconi-Craxi). El joc de les coincidències ha fascinat paranoics i aficionats a les teories de la conspiració des de temps immemorials, però amb les coincidències, i particularment amb les dates, es pot fer el que es vulgui.

Arran de l'atemptat de les Torres Bessones es va produir una orgia de coincidències, i ara fa uns anys Paolo Attivissimo, a la revista Scienza e Paranormale , va recollir un seguit d'especulacions numerològiques sobre l'11 de Setembre. Per citar-ne només algunes: New York City té 11 lletres; Afghanistan té 11 lletres; Ramsin Yuseb , el nom del terrorista amenaçat de destruir les torres, té 11 lletres; el nom de George W. Bush té 11 lletres; les dues Torres Bessones formaven un 11; l'estat de Nova York va ser l'onzè estat a entrar a la unió; el primer avió que es va estavellar contra les torres era el vol número 11, aquest vol portava 92 passatgers i 9 i 2 fan 11; el vol número 77, que es va estavellar contra les torres, portava 65 passatgers i 6 i 5 fan 11; la data 9/11 [11-S] és igual que el número dels serveis d'emergències als Estats Units, i la suma dels seus dígits fa 11. El total de les víctimes de tots els avions segrestats va ser de 254, si en sumem els dígits, el resultat és 11; l'11 de setembre és el dia 254 del calendari anual, i els dígits d'aquest nombre sumen 11.

Dissortadament, New York només té 11 lletres si s'hi afegeix City ; Afghanistan , en italià, té 11 lletres, però els segrestadors no venien d'allà, sinó de l'Aràbia Saudita, d'Egipte, del Líban i dels Emirats Àrabs; si Ramsin Yuseb hagués estat transliterat a l'italià com a Yussef, el joc no hauria funcionat; el nom de George W. Bush té 11 lletres només si s'hi inclou la inicial del segon nom; les torres dibuixaven un 11, però també un 2 en nombres romans; el vol 77 no va xocar amb cap torre, sinó amb el Pentàgon, i no portava 65 passatgers, sinó 59; el nombre total de víctimes no va ser 254, sinó 265, i així successivament.

Altres coincidències que corren per internet? Abraham Lincoln va ser elegit per al Congrés l'any 1846, John Fitzgerald Kennedy ho va ser el 1946; Lincoln va ser escollit president el 1860, Kennedy el 1960. Les dones de tots dos presidents van perdre un fill mentre vivien a la Casa Blanca. Tots dos van rebre un tret al cap, engegat per un sudista en divendres. El secretari de Lincoln es deia Kennedy i el secretari de Kennedy es deia Lincoln. El successor de Lincoln va ser Andrew Johnson (nascut el 1808) i Lyndon Johnson, el successor de Kennedy, havia nascut el 1908.

Lincoln va rebre el tret mortal al Ford's Theatre; Kennedy el va rebre quan viatjava en un cotxe Lincoln fabricat per Ford. Lincoln va ser assassinat en un teatre i el seu assassí es va amagar en un magatzem; l'assassí de Kennedy va disparar des d'un magatzem i es va amagar en un teatre. Tant John Wilkes Booth, l'assassí de Lincoln, com Lee Harvey Oswald, l'assassí de Kennedy, van ser assassinats abans del procés.

La cirereta (grollera) del pastís, però que funciona bé només en anglès: una setmana abans de ser assassinat, Lincoln havia estat a Monroe, Maryland; una setmana abans de ser assassinat, Kennedy havia estat amb Monroe, Marilyn.

Tornant a Itàlia, l'única conclusió allunyada de les teories de la conspiració (i raonable) seria que Berlusconi no és responsable de l'elecció de Pisapia i De Magistris. O potser sí.

stats