04/11/2015

Un podemita al Cercle d’Economia

2 min
Un podemita al Cercle d’Economia

BarcelonaCanviar el model productiu. Augmentar la despesa pública. Acabar amb el raquitisme empresarial. Crear ocupació de qualitat i frenar-ne la desincentivació. Són, entre d’altres, les mesures de xoc que Podem preveu dins del seu programa econòmic. Les explica Nacho Álvarez, responsable econòmic del partit, durant una xerrada al Cercle d’Economia de Barcelona. D’entrada, Álvarez admet que potser la formació de Pablo Iglesias fins ara no ha sigut prou clara i diligent a l’hora d’explicar-les i ho atribueix a la dificultat d’implementar-les. Ara, a una mica més d’un mes de les eleccions generals del 20-D,és el moment oportú per fer-ho.

Resulta interessant i revelador assistir a la xerrada d’un representant de la nova política partidària d’agitar consciències i aixecar catifes en el marc d’un auditori d’ordre, de seny empresarial, com és el Cercle. Diverses vegades Álvarez s’atribueix consideracions i mesures “polèmiques” que, assegura, trufen el seu programa d’esperit arriscat i renovador. El responsable econòmic de Podem assenyala tres problemes a eradicar: les desigualtats sistèmiques, l’atur i el deute públic i privat. Per aconseguir-ho proposa un paquet de “reformes estructurals” que permetin a Espanya abordar-los d’arrel en lloc d’anar-los desplaçant i cronificant.

A criteri d’Álvarez, la sortida definitiva de la crisi econòmica ha de passar per aconseguir que el terç de població més desafavorida deixi de ser-ho. Un element troncal seria la creació d’ocupació de qualitat, amb un increment de sous que reverteixi en una contribució més gran a les arques de la Seguretat Social. Així mateix, i en un terreny més domèstic, proposa augmentar la capacitat de conciliació laboral i que progressivament s’igualin els permisos de paternitat i maternitat.

Torn de preguntes

Una proposta rellevant i també polèmica, tal com assenyalen alguns dels assistents en el torn de preguntes, és l’establiment d’una renda garantida per a les famílies desocupades i la mesura del complement salarial per a les feines amb baixa retribució econòmica. “Es tracta de fugir tant com puguem de la desincentivació laboral”, concreta. Per cobrir-ho amb garanties, reclama destinar-hi una partida de 15.000 milions d’euros. També caldria apujar el salari mínim interprofessional, ara mateix situat “en el llindar de la pobresa”.

Álvarez continua afirmant que Espanya necessita també una “transició energètica” que redueixi la factura importadora: “Cada cop que l’economia creix ens hem d’endeutar perquè el sector industrial depèn massa de la despesa en importacions”. Altres idees rellevants que inclou el programa de Podem són perseguir amb més voluntat el frau fiscal, fer participar més activament les entitats financeres en la devolució del deute del rescat europeu i implementar d’una vegada la dació en pagament com a mesura per rebaixar les desigualtats i injustícies en matèria d’habitatge.

Sobre l’espinosa qüestió del finançament autonòmic, Álvarez explica que cal un canvi constitucional que permeti avançar cap a una “nova transició” i cap al reconeixement de la plurinacionalitat d’Espanya. Sempre tenint clar que, en cas de referèndum a Catalunya, Podem faria campanya a favor del no.

stats