ATLETISME
Misc 22/03/2013

El noi més ràpid que un Alfa Romeo

Mor als 61 anys l'últim gran velocista blanc, Pietro Mennea

i
Toni Padilla
2 min
Mennea, al podi després de guanyar l'or en els 200 metres als Jocs Olímpics de Moscou.

BarcelonaL'atleta italià Pietro Mennea va morir ahir als 61 anys després d'una llarga malaltia. Mennea, l'home que del 1979 al 1996 va ser propietari del rècord del món dels 200 metres llisos, rebrà els funerals propis d'un home d'estat a Itàlia, país on va ser molt més que un esportista. Va ser un símbol de com un noi pobre del sud podia obrir-se camí superant tots els entrebancs possibles.

Mennea, nascut a Barletta, va començar a competir en una època en què molts hotels del nord d'Itàlia encara penjaven cartells on es podia llegir que no llogaven habitacions a meridionali . És a dir, a gent del sud com Mennea. Nascut amb un cos ideal per ser ràpid, Mennea no tenia pistes on entrenar-se i feia apostes amb la gent de la ciutat per demostrar que podia ser més ràpid que un Alfa Romeo en curses curtes de 50 metres. Quan el cotxe arribava a una velocitat prou ràpida per superar aquell jove prim i de cursa elegant, ell ja havia fet els 50 metres. Amb aquestes apostes guanyava diners per pagar-se el cinema i entrepans. La seva infància en un sud d'Itàlia deprimit no va ser fàcil i el va marcar, fet que el va portar més endavant a entrar en la política al centreesquerra.

La "fletxa del sud" va esdevenir un símbol per als italians meridionals, per als terroni , com eren anomenats al nord fent broma, ja que es deia que de tan pobres que eren, menjaven terra. Però Mennea era un lluitador nat i guanyava sobre la pista sense deixar d'estudiar ciències polítiques. Així, quan ja era campió d'Europa dels 200 metres, Mennea va participar en la Universíada de Mèxic del 1979 i beneficiant-se del fet de córrer per sobre dels 2.000 metres va establir un rècord del món històric. Una marca de 19:72 que seria rècord del món fins que el va superar Michael Johnson als Jocs Olímpics del 1996. Des de llavors, només set atletes han aconseguit millorar la marca de Mennea. L'actual rècord, del jamaicà Usain Bolt, és de 19:30. I Mennea ha passat a la història com l'últim velocista blanc de renom.

Mennea va debutar com a professional el 1971 i en el seu palmarès hi ha un or olímpic en 200 metres (1980) i dos bronzes. Posteriorment va llicenciar-se en tres carreres -polítiques, dret i lletres- i va ser eurodiputat i professor de dret. Però, com solia dir, "l'esport m'ha abandonat". Quan la federació italiana d'atletisme va celebrar el centenari, no va invitar el seu millor atleta. Ara el ploren i ja fan tard. Mennea va per davant seu, com sempre.

stats