DONES
Misc 09/06/2018

És lideratge, i és femení

Juristes, directives i esportistes reclamen la igualtat en tots els àmbits al Col·legi de l’Advocacia

i
Sílvia Barroso
2 min
El debat Igualtat, economia i empresa, ahir al Col·legi de l’Advocacia.

BarcelonaEl dia que a Maria Teixidor se li va acudir plantejar a la junta del Barça -de la qual és vicesecretària- la jornada És futbol, i és femení se la van mirar amb perplexitat. Era la seva proposta per al 8 de març, que aquest any va sacsejar tots els àmbits de la societat. Es devia posar tossuda, perquè al final la seva idea es va executar. Com que va ser un èxit -“vam obrir el bloc d’esports del Telenotícies ”-, després els seus companys homes n’estaven tan orgullosos com ella. Ho va explicar ahir a la taula rodona que tancava les primeres jornades Women Business & Justice European Forum, organitzades pel Col·legi de l’Advocacia de Barcelona amb l’impuls de la nova degana, Maria Eugènia Gay.

Abans de la igualtat en l’esport, les ponents d’altres sessions havien reivindicat el mateix per a tots els nivells de la política, la ciència, la justícia i l’empresa. I cal subratllar aquest a tots els nivells, perquè si bé la presència de dones és massiva en la resta d’àmbits, encara és clarament una assignatura pendent en els llocs de presa de decisions: és a dir, en el poder.

“Mala relació amb el poder”

El cas és que les dones tenen una “mala relació amb el poder” perquè “la seva memòria atàvica” el vincula als homes i les impulsa a creure que “ambicionar-lo és lleig, és de bruixa”. És la diagnosi de la presidenta i CEO de l’oficina de Barcelona de la consultoria immobiliària Savills Aguirre Newman, Anna Gener, que va advertir que “s’ha de trencar la idea que el poder és per fer mal, tot i que en realitat permet fer coses bones, és llibertat”.

A la mateixa taula, Igualtat, economia i empresa, hi havia la directora de l’ARA, Esther Vera, que va obrir el debat expressant la seva decepció per l’escassetat d’homes entre el públic. “No som en un debat de masclisme i feminisme, es tracta d’una qüestió de valors per a tota la societat, que milloraria amb més diversitat en el lideratge de les organitzacions”, va alertar.

Txell Ripoll, directora de responsabilitat social corporativa de CaixaBank, va admetre que molts cops les dones se sorprenen quan les proposen per a un ascens. Per això les quotes i altres mecanismes per facilitar un assalt tranquil al poder van ser debatudes. S’hi va mostrar obertament a favor Rosalina Díaz, presidenta de Wolters Kluwer España. “Els anys m’han convençut que encara calen”, va reconèixer.

També es van reivindicar esforços que poden semblar artificials per introduir la perspectiva de gènere a la sessió Justícia i igualtat. La magistrada de l’Audiència de Barcelona Montserrat Comas va assegurar que el llenguatge judicial està “totalment masculinitzat”, i la jutge d’Arenys Lucía Avilés va proposar “aplicar el feminisme al discurs jurídic”. “No seria prevaricar, ni és cap concepte extrajurídic”, va dir. I va recordar que el cas de la Manada ho ha convertit en una demanda social clara.

stats