07/06/2018

Protàgores a la presó

2 min

EscriptorProtàgores d'Abdera, filòsof sofista, és l'autor de la cèlebre frase “l'home és la mesura de totes les coses”, que Aristòtil, a la seva 'Metafísica', comenta d'aquesta manera: “Vol dir que allò que sembla a cadascú, allò és sens dubte. Essent així, resulta que la mateixa cosa és i no és, que és bona i dolenta, i així igualment al que pot ser dit amb proposicions contradictòries, ja que una cosa sembla a uns bella, i a d'altres el contrari: mesura és allò que sembla a cadascú”. Avui en dia, diríem que Protàgores ens sumeix dins l'àmbit del relativisme.

Protàgores és un dels filòsofs de l'antiguitat clàssica que sentim anomenats per Oriol Junqueras a les imatges de la presó d'Estremera publicades per aquest diari, durant una classe d'història de la filosofia que imparteix a altres reclusos. L'esmenta de passada, amb aquell to didàctic que és propi del vicepresident, com és de raó esmentar Protàgores en parlar dels presocràtics. Però és oportú a la seva situació, i a la dels altres presos polítics catalans.

Perquè el fet que ell, Forn, Romeva, Forcadell, Bassa, Rull, Turull, Sànchez i Cuixart siguin a la presó és una ignomínia inacceptable, i tanmateix per a molts és un fet lògic i fins i tot positiu: els veuen com a polítics criminals que han comès un intent de cop d'estat, o com els promotors d'una insurrecció violenta en què hi va haver catalans que van arribar a utilitzar els seus fills i els seus avis com a escuts humans. Per tant, el lloc que els pertoca és la presó, a l'espera d'un judici que els condemni com el que són. Els veuen així perquè així és com els han explicat els fets que han succeït a Catalunya en els últims mesos i anys, i ningú els ho ha explicat de cap altra manera. Ni la gran majoria han tingut interès que els ho expliquessin de cap altra manera.

Entre Protàgores i Aristòtil hi ha la figura de Sòcrates, que va definir el mal vinculant-lo amb la ignorància. Qui fa el mal és perquè ignora el bé, va sentenciar el filòsof. Molts es van burlar de Junqueras perquè, en saber que ingressava a presó per ordre de la jutge Lamela, va fer un tuit adreçant-se a la ciutadania “perquè el bé derroti el mal a les urnes el 21-D”. Li van dir capellà, maniqueu i tota casta d'insults, que és com solen expressar-se els ignorants. Però no és difícil entendre que el que Junqueras desitjava, i desitja, és que el coneixement derroti la ignorància, perquè del coneixement (mutu) neix la possibilitat del diàleg i l'entesa. I el nacionalisme espanyol ho ignora tot sobre Catalunya, la seva gent, la seva història i la seva cultura. “Desprecia cuanto ignora”, com va escriure Machado.

Espanya té presos polítics, i aquesta és una situació inacceptable per a una democràcia i un estat de dret. Que, no obstant això, a molta gent li sembli una situació positiva, significa una degradació alarmant d'aquesta mateixa democràcia. Això és el que ens recorden les imatges d'Estremera. I aquest és el problema més urgent que té damunt la taula el govern de Pedro Sánchez, si de veres vol ser un govern per a tots.

stats