28/09/2011

Com pentinar el gat, sense que ho sembli

2 min

Tal com van poder llegir vostès ahir mateix en aquest diari, el govern de la Generalitat vol impulsar un Pla Nacional per a la Promoció dels Valors a Catalunya, que és una cosa que només pel nom ja es veu que té abast. Ho va anunciar el conseller de Benestar i Família, Josep Lluís Cleries, que va voler remarcar que la intenció d'aquesta iniciativa seria educar el poble de Catalunya en principis "més sòlids i consistents", se suposa que en comparació amb els que ara s'usen, que deuen ser més de nyigui-nyogui. El problema és que, com que no va especificar els objectius, el calendari ni el pressupost d'aquest pla, doncs la veritat és que l'anunci no va quedar gaire sòlid ni consistent, sinó més aviat una mica gelatinós. El conseller, això sí, es va referir a la necessitat de fomentar l'esforç, la feina, la superació, el respecte, la convivència, el civisme, la generositat i la solidaritat, no necessàriament per aquest ordre. "Valors col·lectius que, a Catalunya, sempre ens han definit", va dir. Com l'espetec de Casa Tarradellas.

Hi ha una dita que aconsella que, del que no costa res, se'n pot donar molt, i aquesta idea dels valors en seria una bona aplicació. Quan no n'hi ha ni cinc a la caixa, bé cal empescar-se alguna cosa per fer veure que es va fent alguna cosa, la que sigui. De manera que, si no es poden pagar els metges, les infermeres ni els zeladors, si s'han de retallar rendes mínimes d'inserció i si no es poden inaugurar aeroports ni línies de metro, el que pot fer un govern és posar-se a promocionar valors i principis. Sòlids i consistents, només faltaria. I sobretot, "sense adoctrinar", com va voler remarcar el conseller. En principi, costa d'imaginar com es poden transmetre uns valors (els que siguin) a algú sense elaborar una certa doctrina. Vull dir que, per molt universals, sòlids i consistents que siguin, des del moment que es promocionen uns valors se'n deixen de promocionar uns altres, i això implica construir necessàriament una doctrina. Però, vaja, ja entenem que del que parla el conseller és de no imposar res, sinó d'instruir delectant, com recomanava Horaci (segur que ho trobeu a la Bernat Metge).

No tot és cosa de broma, perquè a Catalunya hi ha gent que ha treballat amb rigor en l'àmbit de l'axiologia, que és la branca de la filosofia que es dedica a l'estudi dels valors. N'hi ha prou de fer un cop d'ull a la col·lecció de llibres de l'Observatori dels Valors, una iniciativa conjunta de la Fundació Lluís Carulla i la Càtedra Lideratges i Governança Democràtica Esade, que ha publicat títols ben interessants. Però quan llegim que el Pla Nacional de Valors ha de ser pilotat per "un consell de savis", d'aquí i de fora, que es reunirà dos cops a l'any, la cosa ja comença a assemblar-se una mica a una exposició d'arbres de Nadal. En fi, com que se suposa que el pla haurà d'incidir especialment en les escoles, sempre es podrà aprofitar per introduir-hi matèries d'alt contingut axiològic. Com la perruqueria felina, per exemple.

stats