05/11/2012

A mi m'hi trobareu, aquesta tarda

2 min

Avui a les sis de la tarda un grup de persones (entre les quals s'hi compten Maria del Mar Bonet, Toni Catany, Enric Casasses, John Carlin, Emili Manzano, Sam Abrams, Melcior Comes, Toni Clapés, Pere Antoni Pons, Bel Olid, Carles Hac Mor, Francesc Ribera, Titot , i tothom qui ho vulgui: la convocatòria és oberta) ens reunirem a l'Espai Mallorca de Barcelona per lamentar-ne el tancament i per demanar als responsables de l'equipament una darrera possibilitat de reconsiderar una decisió tan arbitrària com deplorable. Fa catorze anys que l'Espai Mallorca va obrir les portes del seu local al número 55 del carrer del Carme, en ple Raval, i des d'aleshores no ha deixat d'oferir una activitat cultural àmplia, inquieta i diversa, centrada en la producció editorial de les Balears però oberta a les expressions creatives sorgides de tota mena de disciplines, llenguatges i procedències, amb els peus arrelats a les Illes i amb els ulls posats en la múltiple realitat cultural catalana. L'Espai Mallorca ha fet a Catalunya un servei excel·lent a la divulgació (encara necessària) de la cultura que es produeix a les Balears, i ha enriquit el teixit cultural barceloní amb una proposta singular, eclèctica i valuosa des de molts de punts de vista.

Tanta feina i tan ben feta ha trobat finalment el seu premi amb el tancament del centre i l'acomiadament en tristes circumstàncies de les quatre treballadores que en els últims anys n'han fet possible l'etapa més interessant, vigorosa i oberta de mires. El motiu no és altre que les desavinences, així com els successius episodis d'incompetència i mala fe, protagonitzats per la institució i l'entitat que suposadament n'havien de tenir cura, però que en canvi se l'han acabat carregant: el Consell de Mallorca i el Gremi d'Editors de les Balears. Errors i malifetes de tot ordre en la gestió (retards insofribles en els pagaments, arbitrarietats inexplicables, incompliments clamorosos) han dut a l'asfíxia i a la inviabilitat de l'Espai, que el Gremi d'Editors ha decidit tancar a la valenta i de qualsevol manera, devent fins i tot sis nòmines al personal que hi treballa.

I, tanmateix, l'Espai Mallorca i la seva proposta són estimats i volguts per molts usuaris, i per això no tan sols avui ens hi reunirem per protestar contra aquest tancament injustificat i injustificable, sinó que la plataforma cívica Crits i Renou per l'Espai Mallorca ha decidit "reinaugurar-lo" i estudiar formes alternatives de permetre'n la continuïtat. Una primera reunió demà mateix amb l'Ajuntament de Barcelona serà la manera de posar fil a l'agulla. Esperem que a l'Ajuntament, i en els àmbits que convinguin, la plataforma hi trobi interlocutors amb la sensibilitat i la capacitat de treball (els editors illencs haurien de meditar com és que no han estat capaços de treure més rendiment d'un instrument de promoció creat expressament per al seu profit) que els han faltat als que, avui, ens obliguen a viure una jornada trista, i encara més dolorosa perquè era perfectament evitable.

stats