Publicitat
Publicitat

El dia del lèmming

Goso proposar una nova metàfora animal per substituir la del dia de la marmota. Es tractaria del dia del lèmming, que és el que sembla que estan vivint els dos grans partits espanyols tradicionals, PP i PSOE, a més d’un altre que passava per allà en quarta posició al Congrés de Diputats però que mira de treure’n tallada. Com deuen saber vostès, el lèmming és un petit rosegador que viu a les zones àrtiques i que es caracteritzaria per cometre suïcidis en massa, saltant col·lectivament pels penya-segats. És dubtós que això sigui així, però també ho és que la marmota sigui capaç d’endevinar la durada de l’hivern, i mira si ha triomfat.

Total, que cadascun dels tres partits tria la seva manera d’autodestruir-se. Per exemple, Pedro Sánchez i el seu PSOE han triat enverinar-se amb una proposta d’investidura absurda i contra natura, com es va comprovar en els dos debats que es van celebrar fa uns dies al susdit Congrés. I Albert Rivera i els seus Ciutadans han escollit col·locar-se una bomba de rellotgeria a l’esquena convertint-se en els grans abanderats d’un govern entre PP i PSOE només amb la condició que, sisplau per força, els inclogui també a ells, després d’haver-se passat uns anyets predicant solemnement sobre la vella i la nova política i sobre la fi del bipartidisme. No era la fi del bipartidisme el que demanaven exactament, sinó que el bipartidisme els concedís un racó calentet i confortable.

Però el gran kamikaze continua sent Mariano Rajoy i el seu PP, que fan l’efecte de no poder resistir l’impuls d’estimbar-se. Rajoy ha aconseguit ser declarat persona non grata a la seva pròpia terra, un honor que no tots els dirigents poden ostentar, i en resposta a tal circumstància ahir mateix es va presentar a Pontevedra. Però no ho va fer en so de pau, sinó més inflat que mai. Sense pantalla de plasma, va tornar a exigir una gran coalició de govern entre PP i PSOE, mentre tornava a dir el nom del porc als socialistes. Home, és una curiosa manera de dialogar, que d’entrada sembla més aviat estèril. Rajoy va afirmar que l’únic que volen els de Pedro Sánchez és desmuntar “l’obra” del seu govern. I es preguntava, irat: “Però quina broma és aquesta?”

Això ens preguntem nosaltres també. Quina broma és que Don Mariano presumeixi d’haver dut a terme una obra de govern? A què es refereix? ¿A la llei Wert, a la llei mordassa, al finançament del seu partit amb el tresorer Luis Bárcenas al capdavant, al rescat de Bankia i a l’entrevista de Rodrigo Rato amb el seu ministre d’Interior, a l’enviament setmanal (cada divendres) de les lleis aprovades pel Parlament català al Tribunal Constitucional, a la manca absoluta de diàleg amb el govern de Catalunya, a les tanques amb ganivets a Ceuta o als més de cinc milions d’aturats que hi ha actualment a Espanya? Amb una obra de govern com aquesta, acompanyada pel rol institucional d’una reina d’Espanya que opina que tots els seus súbdits som una “merde ”, és indubtable que ens trobem en el dia del lèmming.

Riure, malgrat tot
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 16/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF