Visca el sistema
Misc 17/11/2011

El canvi que ens espera

i
Sebastià Alzamora
2 min

Com que el senyor Rajoy ha assolit el mèrit inqüestionable de passar-se quinze dies de campanya sense aturar-se de xerrar ni un instant per no dir absolutament res (don Mariano és com aquests candidats del Partit Republicà americà que es queden en blanc, només que ell es queda en blanc voluntàriament i sense aturar-se de xerrar), potser val la pena fer un cop d'ull a la tasca que duu a terme el seu partit a les comunitats autònomes on ja governa. Més que res, per fer-nos una idea d'aquest canvi que promet a tort i a dret, sense arribar mai -sobretot- a explicar en què consisteix.

A les passades eleccions autonòmiques, el PP ja va obtenir la majoria absoluta al Parlament de les Balears prometent el canvi, així en abstracte i sense concretar més. I bé: de moment, i d'ençà que Tutanramón Bauzá és el president del Govern Balear, l'atur s'ha disparat a les Illes fins a convertir-les en la comunitat amb l'índex de desocupació més alt del Regne d'Espanya. És un canvi, això no es pot negar. Però alerta, que no és l'únic.

L'última mostra de canvi impulsat pels infatigables canviadors del PP consisteix que, d'ara endavant, IB3 -la televisió autonòmica balear- emetrà les pel·lícules i les sèries en castellà. Una altra vegada, resulta innegable que això també és un canvi. Fins ara, IB3 tenia un acord amb la FORTA (l'entitat que federa les televisions autonòmiques) per comprar les pel·lícules que emetia, després que TV3 les hagués doblat al català. Però com que ara l'acord caduca, els senyors Jacobo Palazón (director de la televisió balear) i Antonio Gómez (director general de l'organisme ensems que conseller de Presidència, en una exhibició d'abús de poder que també suposa un canvi respecte de la democràcia tal com la coneixen al món civilitzat) han pres aquest audaç determini. Sembla que IB3 hauria de tenir altres prioritats, perquè, entre altres coses, deu la bonica suma de 28 milions d'euros als seus proveïdors. I, d'altra banda, la llei per la qual es va crear IB3 estableix que la llengua vehicular de la ràdio i la televisió balears és el català. Però tot això no immuta els actuals responsables polítics d'aquests mitjans, que es limiten a repetir el mantra que IB3 "ha de reflectir la realitat del carrer". Es veu que al carrer on viuen els senyors Palazón i Gómez només miren pel·lícules que estiguin degudament doblades a la llengua de Coto Matamoros.

En resum, que de moment el que ofereix el PP, si més no a Balears, és un govern que es desentén per complet de les minúcies (com afrontar un atur desbocat, per exemple), però que resulta d'una eficiència inusitada quan es tracta d'abordar els problemes que realment importen a la gent, com ara emetre pel·lis en castellà per la televisió pública o retolar Mahón el que fins ara s'havia dit Maó. Canvis, en definitiva. Per canvis no quedarà. Ho explico només perquè, quan don Mariano i els seus mariachis comencin a aplicar els canvis que duen preparats, no ens agafin amb els pixats al ventre (amb perdó).

stats