Publicitat
Publicitat

Renda social garantida a les Balears

De vegades cal celebrar el que és digne de ser celebrat, i és el cas del que anuncia el títol d’aquest article.

La consellera d’Afers Socials del Govern Balear, Fina Santiago, ha aconseguit un objectiu que ella mateixa no dubta a qualificar d’ambiciós, però que ja és una realitat: aplicar per llei una renda bàsica garantida per als ciutadans més econòmicament fràgils de les Balears, a fi de fer minvar el nombre de persones que es troben per sota del llindar de la pobresa en aquesta comunitat.

La consellera ha anunciat una aplicació gradual i progressiva d’aquesta nova llei, però que de moment s’estrena de manera certament remarcable: durant aquest any 2016 es dedicaran vint milions d’euros a la renda social, que beneficiaran unes tres mil famílies amb subsidis que van dels quatre-cents fins als set-cents euros, aproximadament. Teniu tota la informació, si la voleu, a la pàgina del diari Arabalears.cat.

La notícia és rellevant, perquè demostra una frase que es diu sovint però que s’aplica poc, i és aquella que diu que governar és prioritzar.

I és que les tensions de tresoreria de l’executiu que ara es troba al capdavant del Govern Balear són extremes, mentre que, al mateix temps, la seva capacitat d’influència política és francament ridícula davant d’un govern espanyol en funcions que, si s’enrecorda de les Balears, és només per aplicar-hi retencions de tributs, com ja ha suggerit el funcional ministre Montoro. Retencions de tributs que només han de servir per tapar la pèssima gestió que, amb funcions o sense funcions, ha dut a terme dels recursos públics el govern del Partit Popular capitanejat per Mariano Rajoy.

L’aprovació de la llei de la renda social garantida -encara que s’hagi fet amb el vot a favor de tots els grups a la major part del text, per bé que amb abstencions o vots en contra en els articles sobre els quals es mantenien esmenes- no li sortirà políticament gratis al Govern Balear, i això fa que sigui encara un fet més remarcable, ni que sigui perquè per una vegada un govern illenc, el que presideix la socialista Francina Armengol gràcies a l’acord amb la coalició Més, que al seu torn presideix Biel Barceló, demostra que té una agenda pròpia, i això és important. Encara ho serà més el fet que les persones que ho passen més malament a les Balears puguin comptar amb un coixí, ni que sigui exigu, per donar resposta a les seves necessitats. Les desigualtats socials són una de les urgències més angoixants que han dibuixat aquests anys de crisi i de mals governs (a les Balears intentem no enrecordar-nos d’un tal José Ramón Bauzá), i qualsevol mesura que es prengui per corregir-les sempre serà una bona notícia. Enhorabona, doncs, a la consellera Santiago i a la presidenta Armengol per aquesta llei de renda social garantida, i que no s’acabi aquí.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF