21/01/2011

Pelleringues d'esquerres

2 min

Ja ho va pronosticar fa un munt d'anys Jaume Vidal Alcover, i a mi, modestament, m'agrada repetir-ho de tant en tant, perquè el vaticini s'ha acomplert de manera implacable: els progres no són res més que la caricatura dels progressistes. Al capdavall, i vist amb la perspectiva dels anys, el fet que la mateixa paraula progre no fos res més que un diminutiu de l'original progressista ja no convidava a esperar-ne gran cosa, però la veritat és que amb el temps s'han superat amb escreix les expectatives més pessimistes.

Ve tot això a tomb de la reacció francament al·lucinant que han tingut els dirigents del grup d'Iniciativa a l'Ajuntament de Barcelona en relació amb la decisió de l'alcalde Hereu de multar les persones que practiquin el nudisme pels carrers de la ciutat: s'hi oposen "frontalment" i amb una fermesa sens dubte digna de millor causa, adduint que es tracta d'una mesura "de dretes". Tal qual. Així ho va expressar, ahir que és fresc, el segon tinent d'alcalde d'Acció Social i Ciutadania i president del grup municipal d'ICV-EUiA (em sembla que no em deixo cap sigla), l'impenitent Ricard Gomà, reconegut flagell de papes i beateries diverses.

La proposta d'Hereu, que de vegades també l'encerta i tot, consisteix en una reforma de la vigent ordenança de civisme, que efectivament permet als usuaris de la via pública passejar-s'hi tal com van arribar a aquest món, sense que puguin rebre cap mena de sanció per aquest motiu. Una mesura pionera, sens dubte, ja que no es té notícia de cap altre consistori del món civilitzat que hagi legislat sobre una qüestió tan peremptòria. I que ha tingut una incidència espectacular: cada any, quan arriba la calor, s'instal·la a la capital catalana aquell senyor francès, ja maduret, que es dedica a passejar per les Rambles en pilota picada, exhibint -val a dir-ho- un penjoll de dimensions considerables a l'entrecuix. Tot i així passaria força desapercebut entre el pandemònium de turistes borratxos i delinqüents de tota casta que sobrepoblen la zona, si no fos pels mitjans que, estiu rere estiu, afectats per la consabuda sequera informativa, consideren oportú fer un interviu al nudista gavatxo. I ell respon sempre el mateix: que vol comprovar si és de veritat que les autoritats barcelonines permeten anar a pèl pels carrers del cap i casal (no s'ho deu acabar de creure).

Doncs com dèiem, aquest senyor entranyable i els horrorosos practicants del seminudisme (és a dir, la corrua de guiris en banyador, xancleta i mitxelins a lloure que cada any assola el centre de la ciutat i el converteix en un dels indrets més inhòspits i horteres d'Europa) són, fins avui, els únics beneficiaris de la permissivitat barcelonina amb la nuesa. Tot i així, es veu que al senyor Gomà aquest espectacle grotesc li deu semblar "d'esquerres", i per això surt fet una fúria: és una pena, però hi ha progres que realment han aconseguit disminuir el progressisme fins a deixar-lo en pilotes.

stats