26/02/2012

L'honor i les rates

2 min

Segons Urdangarin, l'únic que coneixia els detalls dels negocis que feia l'Instituto Nóos amb les administracions valenciana i balear era el seu exsoci Diego Torres. Segons els antics col·laboradors de Jaume Matas, era l'aleshores president del Govern Balear qui prenia personalment les decisions més tèrboles sobre el Palma Arena i les seves múltiples i putrefactes ramificacions. Segons Matas, eren aquests mateixos col·laboradors els que sabien com anava tot el tinglado, perquè ell es limitava a dir " Hágase" amb gest de cèsar magnànim, que és com s'ha d'entendre, d'acord amb ell, l'art del regiment de la cosa pública.

Segons la infanta Cristina, tot el que els està passant a ella i el seu marit és un malson i una injustícia que no hi ha qui se l'acabi, i per descomptat ignora d'on sortien les quantitats certament immodestes de calés que el seu exemplar marit obtenia passant pel món una bacina que lluïa el membret de la casa reial espanyola. Segons el rei d'Espanya, la justícia és igual per a tothom, i si el seu gendre s'ha ficat en un mullader judicial és únicament perquè no li va fer cas a ell, que li va aconsellar que fos més discret (el seu antecessor en el càrrec de cap de l'estat espanyol també era amant de la discreció: " Haga como yo; no se meta en política ", diuen que deia).

Segons Francisco Camps, la trama Gürtel és una pilota que s'han empescat una colla de malvats obscurs i temibles, que només volen enfonsar el seu honor i el seu bon nom. Segons Urdangarin -un altre cop- també són el seu honor i la seva innocència els que necessiten defensa (ahir), i segurament aviat (demà) exigiran alguna reparació. Segons Francisco Camps, ell, que va ser president de la Generalitat Valenciana, desconeix la diferència entre una targeta de dèbit i una de crèdit, i no té ni idea dels preus de les coses, perquè és la seva lleial esposa (" Álvaro, te has pasado veinte pueblos ") la que s'encarrega d'organitzar fins al detall més insignificant de l'economia domèstica. Segons María Dolores de Cospedal, dominatrix episcopal (i ja em passaran el rodolí), és l'honorabilitat de Camps i de Ricky Costa la que exigeix alguna mena de compensació.

No coneixem encara la versió de Diego Torres a propòsit de les aventures de l'Instituto Nóos, però alguna cosa ens diu que, si en tingués ocasió, descarregaria totes les culpes i les sospites sobre el seu antic soci. Com que és possible que algú l'hagi advertit gentilment que no li convé fer-ho, haurà de buscar algú altre més accessible per encolomar-li el mort: aquell personatge que respon al nom de Pepote Ballester, per exemple, o el mateix Matas. Ells, al seu torn, s'acusaran ràpidament l'un a l'altre, a fi d'empènyer la bola i fer-la rodar. I per descomptat tots exigiran, arribat el moment, amb posat transcendent, que se'ls restitueixi el seu honor. De moment sols hem pogut aclarir dues coses: que, quan van mal dades, les rates salten del vaixell a la velocitat de la llum, i que ho fan, això sí, amb el seu honor intacte.

stats