25/10/2011

Finestres del 1929

2 min

La crisi, com diuen els cursis, també té coses positives: la primera, afinar la imaginació per mirar de trobar sortides una mica més estimulants que les que s'estilaven durant el Crac del 29, quan la gent va adquirir el lleig costum de saltar per les finestres dels edificis d'oficines.

Posar el magí en funcionament és el que ha fet el Govern Balear de Tutanramón Bauzá, que ja ha donat a conèixer un parell de propostes d'avantguarda que persegueixen els nobles objectius de reanimar la molt entristida economia insular i de reduir els índexs d'atur entre la població balear, que es troben al capdavant dels de tot l'Estat. Les propostes consisteixen, concretament, en la construcció d'una desena d'urbanitzacions i d'un parell de parcs temàtics, cosa que ens omple d'orgull i satisfacció. Les urbanitzacions ja sabem com funcionen: es descataloguen els terrenys escollits (el projecte d'Es Guix s'ubica al municipi d'Escorca, en plena Serra de Tramuntana, declarada recentment patrimoni de la humanitat per la Unesco, però com deia el poeta, quién dijo miedo habiendo hospitales?); es construeix la urbanització; als incauts que hi van a viure se'ls deixa sense instal·lacions ni serveis bàsics, i els beneficis es reparteixen entre els promotors i els responsables polítics degudament corruptes, que tindran cura de dipositar els diners en algun paradís fiscal amb secret bancari. Però el que és prometedor de debò és el tema dels parcs temàtics, sobretot pel seu contingut: un tracta sobre la religió catòlica, a imatge i semblança del parc Tierra Santa de Buenos Aires, amb tot de pessebres vivents que escenifiquen els moments més vibrants de l'Antic i el Nou Testament. El Vaticà i el bisbat de Mallorca ja hi han donat la seva benedicció, l'alcalde del municipi de Ses Salines (on es construiria el parc, en el recinte d'un antic jardí botànic que ocupa 152.000 metres quadrats) s'hi mostra partidari, i tot plegat només espera el vistiplau del Consell de Mallorca, que podria arribar aviat. L'altre parc temàtic aniria sobre la insularitat, un tema apassionant -especialment en una illa- que ja es veu que generarà bufetades entre la turistada per visitar-ne les instal·lacions. Impulsat per una empresa danesa, el projecte feia anys que rodolava per despatxos oficials sense que ningú en fes cas. Ara, però, el conseller de Turisme`, Carlos Delgado, que ve a ser a la indústria turística el mateix que va ser Jack l'Esbudellador per a la cirurgia plàstica, el valora positivament amb aquest comentari: "Semblen gent seriosa i aquesta iniciativa podria generar molts llocs de feina".

Que al capdavant d'un negoci de 300 milions d'euros hi hagi gent que sembli seriosa sempre és reconfortant, però sobretot, el conseller té raó pel que fa als llocs de feina: els mallorquins que passen els dilluns al sol tindran l'oportunitat de trobar una ocupació com a figurants, vestits de natzarens o de pagesetes amb mocador i rebosillo. Tal vegada els saltadors del 29 no anaven tan errats.

stats