07/03/2012

Fantasmagoria presidencial

2 min

El dia 1 de març, Diada de Balears per més senyes, un grup de ciutadans mallorquins van viure una curiosa experiència paranormal, segons informava ahir el Diari de Balears . Resulta que, amb motiu de tan assenyalada data, el Consolat de Mar -venerable edifici gòtic que serveix de seu a la Presidència del govern illenc- oferia una jornada de portes obertes, i cap allà se'n van anar els nostres animosos ciutadans. Van recórrer sales, salons i passadissos, i tot va anar d'allò més bé, fins que al final, i quan ja es disposaven a finalitzar el recorregut, el guia els va comminar a esperar-se un moment, perquè el president volia "adreçar-los unes paraules".

Dit i fet, al cap de pocs segons la figura hieràtica de José Ramón Bauzá va emergir de les tenebres i es va plantar al davant de l'estol de ciutadans estupefactes. Ara imaginin quin ensurt, trobar-se de cop i volta amb una aparició de tan imponent calibre, en un escenari de penombres i voltes gòtiques. Mentre els nostres protagonistes es refeien encara de la impressió, l'espectre de Tutanramón va obrir la boca i els va adreçar, en efecte, unes paraules, una mica imitant l'estil de la marededéu de Lourdes amb aquells pastorets. I ho va fer, com és propi de la primera autoritat illenca, en el seu característic castellà. Un dels membres de l'expedició ciutadana va gosar interrompre l'oracle per indicar-li que ja se'ls podia adreçar en català, puix eren tots ells catalanoparlants. I aleshores, la bubota presidencial va respondre per elevació: que els podia parlar en anglès, si volien, o fins i tot en rus. Com si digués: "A mi no em vinguin amb minúcies, que jo no m'hi poso per tan poca cosa". Sigui dit de passada, és digna de ser remarcada la militància que practiquen els dirigents del PP balear a la llengua russa: una colla d'alts càrrecs de l'època Matas ja es van fer famosos per haver mantingut intercanvis lingüístics amb un grup selecte de ciutadanes del país de Putin, en un distingit local de Sant Petersburg anomenat, precisament, Rasputin. De moment no tenim constància que el govern de Bauzá hagi viatjat fins a les fredes terres russes, però deuen practicar l'idioma per si han de mantenir cap reunió amb algun dels molt respectables empresaris russos que operen habitualment a Mallorca.

Total, que entre una cosa i l'altra, l'ectoplasma de Bauzá va fer la seva al·locució als aterrits visitants en castellà, tret del final, quan va canviar al català per desitjar-los molts d'anys i bona Diada . Algun perepunyetes podria trobar a faltar que hi afegís un au idò , però això hauria estat fora de lloc. Al cap i a la fi un president ha de saber mantenir tothora el to institucional que li correspon, com va fer Bauzá aquell mateix dia amb el seu discurs oficial, que va aprofitar per disparar tota l'artilleria feixuga contra l'oposició i per atribuir la invenció del bilingüisme a Ramon Llull. Si això no és un poltergeist en tota regla, que vinguin els senyors Sebastià d'Arbó i Jiménez del Oso i ho vegin.

stats