12/08/2012

Faci'm la gràcia, senyor

2 min

En la recepció amb els principals empresaris hotelers de Mallorca que es va celebrar despús-ahir al Palau de Marivent, el rei d'Espanya va fer gala del seu reconegut sentit de l'humor. Allà s'hi havia aplegat la flor i nata (o la flora i fauna, com es prefereixi) de l'hoteleria balear: senyors i senyores de tanta eslora com Abel Matutes, Gabriel Escarrer, Carmen Riu, Pablo Piñero, Inma de Benito i Simón Pedro Barceló. Hi faltava, però, un dels peixos més grossos de la indústria hotelera illenca: Miquel Fluxà, que fou retingut per un inoportú embús de trànsit i no va ser a temps de figurar en la cobejada foto oficial amb el monarca. Per entretenir l'espera, i aprofitant que l'hoteler Fluxà és conegut per la imatge que li confereix la seva indomable melena blanca, el coronat caçador d'elefants va improvisar un acudit a costa del tocatardà. "Este Miguelito estará cortándose el pelo ", va dir.

La broma fou celebrada amb un atac d'hilaritat per part dels presents digne del millor gag dels Monthy Python. Les càmeres dels mitjans van captar un Gabriel Escarrer que gesticulava com si estigués a punt de desintegrar-se, mentre Matutes, Piñero i Riu competien a veure qui feia més escarafalls per fer-li la pilota al rei per la gracieta. Ja se sap, als reis sempre els ha agradat envoltar-se de bufons que els facin riure o que els riguin les gràcies, i l'ocurrent Don Joan Carles no és cap excepció. La imatge, tanmateix, no deixava d'evocar el món dels botifarres i dels petimetres de províncies que ja va caracteritzar, a començaments dels anys trenta, Llorenç Villalonga en la seva magistral novel·la Mort de dama . Vol dir que, d'aleshores ençà, no hem canviat tant com ens podem imaginar.

La visita d'aquest estiu de Joan Carles de Borbó i Borbó de les Dues Sicílies a Mallorca, tanmateix, ha ofert encara, tot i que pugui semblar mentida, millors atractius. Quan va acabar de fer broma sobre la pilositat capil·lar de Miquel Fluxà, al rei de les Espanyes li va sobrar corda per demanar "unió i confiança" als hotelers per sortir de la crisi, tot i que el dia anterior, en una altra recepció amb les principals autoritats illenques (l'antipresident Bauzá; el poliglot batlle de Palma, Mateo Isern, i el tumefacte president del Parlament, Pere Rotger: posats l'un al costat de l'altre semblen el càsting d'una pel·lícula sobre José Antonio), el mateix rei va reconèixer, en un atac de clarividència, que aquest mateix objectiu, sortir de la crisi, "no serà fàcil". Gràcies, majestat, vostè sempre tan simpàtic i tan profund en l'anàlisi. Sort que va poder descansar de l'esforç intel·lectual convidant a sopar Rafa Nadal en un restaurant de Puerto Portals. No tenim constància dels acudits que Joan Carles va evacuar davant del tenista ( ¿En qué se parecen un jugador de tenis y un rey? En que los dos se juegan las bolas en su oficio ), però del que no ens queda cap dubte és del paper crucial del rei en el foment del turisme a les Balears i el manteniment de la democràcia a tot Espanya.

stats