14/03/2012

Coresponsables, i tan contents

2 min

El sempre perspicaç senyor Albert Rivera, líder del partit unipersonal Ciutadans, sostenia ahir a El matí de Catalunya Ràdio que el que li cal a Espanya és derogar el model de concert econòmic (la quota) al País Basc i a Navarra, per allò de promoure i garantir la coresponsabilitat fiscal entre l'estat espanyol i les comunitats autònomes. Animem fervorosament el senyor Rivera a presentar el seu partit a les pròximes eleccions basques i/o navarreses, i a fer-ho amb aquesta proposta d'eliminar el concert econòmic com a punt fort del seu programa electoral. Li augurem un èxit gairebé tan clamorós com el del torero Padilla.

Amb coresponsabilitat fiscal o sense, el que és cert és que al País Basc i a Navarra gaudeixen del seu concert econòmic (de la seva quota), que, com és notori, equival a una sobirania fiscal gairebé completa. Catalunya, en canvi, segons conten les cròniques, va tenir damunt la taula la proposta d'adoptar aquest model en els temps gloriosos de la configuració de l'estat de les autonomies, però els hàbils negociadors catalans van declinar l'oferta, segurs que amb aquest gest de generositat obtindrien a canvi suculentes compensacions en matèria d'autogovern.

Trenta anys més tard, l'autogovern funciona tan bé que l'Estatut de Catalunya està engrunat sota una sentència del Tribunal Constitucional, i cada quatre dies -com assenyalava Joan Manuel Tresserras al seu article de dilluns- s'emet una sentència o altra escrupolosament dissenyada per saltar per damunt d'alguna política de país: alguna línia vermella d'aquestes que el catalanisme afirma que existeixen però que no sembla que impressionin gaire els agents del patriotisme constitucional hispànic. Pel que fa al tractament fiscal que rep Catalunya, doncs ja ho veuen. Ara el conseller Mas-Colell reitera el que ja se sabia: que el dèficit fiscal s'endú cada any el 8,2% del PIB català, la qual cosa es tradueix en uns 16.000 milions d'euros a l'any i en 2.251 euros per barba catalana. Aquesta deu ser la coresponsabilitat fiscal que tant entusiasma el senyor Rivera.Pel que fa a les terres catalanes, el partit actualment en el govern va anunciar una proposta de pacte fiscal que havia de ser el seu cavall de batalla per a aquesta legislatura, però que ha hagut de quedar una mica aparcat perquè, ai las, el PP va traure majoria absoluta a Espanya i en aquestes condicions fa molt mal d'afegir cap peix al cove. D'altra banda, l'esmentada proposta es deia concert econòmic en temps de campanya electoral, però després que Artur Mas fos investit president, va passar a dir-se pacte a seques. Rajoy i el seu govern ho tenen molt més clar: l'origen de tots els mals són "les autonomies", perversos pous sense fons amb els quals només hi cap una "inflexibilitat" més rígida que els punys de les camises de Luis de Guindos.

Res de tot això no afecta bascos ni navarresos, que viuen tan plàcidament sota el solet de la seva quota. Els altres, mentrestant, ens dediquem a ser coresponsables. Sobretot, del que ens passa.

stats