09/09/2011

Bauzá o la xuleria del torero

2 min

El torero que actualment treballa de president del Govern Balear, José Ramón Bauzá, va declarar ahir que el que ha de fer la Generalitat és aplicar la sentència del TSJC que es carrega el sistema d'immersió lingüística, i sense protestar. Bauzá ho va justificar argumentant que les sentències s'han d'acatar i la llei s'ha d'acomplir. També va afegir que Catalunya és Espanya, que Espanya som tots, que el castellà és el nostre idioma, i el català, una llengua cooficial. "A Balears també -va rematar, i li va faltar posar-hi un sospir de fatalitat-, i no ens plantejam deixar de complir la llei". Bauzá no devia haver sentit les ordres que havia donat don Mariano als dirigents del PP perquè s'abstinguessin de tocar-li a CiU el que no sona, verbigràcia la immersió lingüística. O potser sí que les havia sentit, però és que quan va fer aquestes declaracions Bauzá era a Madrid, i ja se sap que els toreros de províncies, quan són a Madrid, ho han d'aprofitar per lluir-se amb faenas de molta xuleria. Com ara donar lliçons de legalitat a altres governs autonòmics amb tendència a mostrar-se díscols.

De tota manera, les coses que va dir Bauzá no deixen de ser veritats com cases de pagès. És indiscutible, sense anar més lluny, que Catalunya és Espanya, i és una sort que el president de Balears ens ho recordi, perquè de vegades ens fem un embolic i ens pensem que som a Albània o a Botswana, sobretot veient com es posen alguns dels nostres polítics. Ho escriurem mil vegades perquè no ho oblidem: Catalunya és Espanya, Espanya som tots, el castellà és el nostre idioma i el català no passa de ser una trista i embafosa llengua cooficial. Gràcies per la franquesa, torero.

També és cert que les sentències s'han d'acatar. Esperem que se'n recordi d'aquestes paraules si cap dia es troba en un destret com el del seu antecessor i amic Jaume Matas, que del 9 al 31 del proper gener ha de comparèixer davant dels tribunals acusat d'un repertori de delictes que farien empal·lidir Al Capone de vergonya aliena. És una possibilitat que no s'ha de descartar, sobretot tenint en compte que, fa només uns dies, Bauzá va tenir la sang freda de dir que entenia "els nervis" de tots els seus companys de files que li reclamen càrrecs públics, però que no havien de passar ànsia "perquè queden encara molts llocs de responsabilitat per repartir". Ho va acabar d'adobar afirmant que el que els passa a aquests peperos descontents és que tenen una gran voluntat de "contribuir", tot i que no va precisar en què.

Per acabar, és igualment fora de dubte que la llei s'ha d'acomplir. Això Bauzá també ho pot anar a explicar a Matas i a la mala fi d'ex-alts càrrecs del PP i UM (que eren els seus socis de govern) que tenen un peu a la presó -i de vegades tots dos- justament per haver-se passat la llei per l'arc de l'alegria. Però vaja, insistim que totalment d'acord que les lleis s'han d'acomplir. Fins i tot la llei de normalització lingüística, per posar-ne un exemple. Torero.

stats