VISCA EL SISTEMA
Misc 08/11/2012

Bauzá contra el dinosaure

i
Sebastià Alzamora
2 min

La mateixa setmana que començava amb el tancament de l'Espai Mallorca, el Govern Balear de José Ramón Bauzá ha fet pública la seva decisió d'abandonar (una altra vegada) l'Institut Ramon Llull. No està malament: entre avui i demà encara són a temps de carregar-se alguna altra institució o equipament cultural, i així els voraços peperos illencs hauran fet un hat trick en una sola setmana.

El motiu de tanta escabetxina és, segons el mateix president Bauzá, evitar "que les Balears formin part dels Països Catalans", una hipòtesi que, com tothom sap, encapçala el rànquing de les preocupacions de la ciutadania illenca, molt per davant de l'atur (en desocupació les Illes tenen una de les taxes més altes d'Espanya, segons dades de dilluns), el fracàs i l'abandonament escolar (ídem), la corrupció política (el cas Over Marketing ha comportat novament la imputació d'un cabàs de dirigents del PP balear i assimilats) o el deteriorament dels serveis públics bàsics, és a dir, sanitat i educació. En aquest últim aspecte, brilla amb llum pròpia un avantprojecte de llei, a aprovar per decret (a l'executiu Bauzá li encanten els decrets), que regula la prohibició que els docents transmetin cap mena de missatge ideològic als desvalguts i adoctrinats alumnes, ni tan sols a través de la seva vestimenta o complements (és a dir, que no podran portar samarretes de la roja ).

Bauzá i els seus consellers, tanmateix, no consideren prioritaris cap d'aquests problemes, ni tampoc la letal afaitada que els pressupostos de l'Estat per al 2013 preveuen per a les Balears, sinó que consideren més urgent sortir del consorci de l'Institut Ramon Llull. Ja se sap: governar consisteix a establir prioritats. El cessant director del Ramon Llull de Balears, el senyor Antoni Vera, ha considerat oportú remarcar que la decisió té a veure "amb la deriva presa per Artur Mas". Segurament això explica altres decisions, com ara que el senyal televisiu d'IB3 deixi d'arribar a la infecciosa Catalunya o que, darrerament, la llengua catalana hagi aparegut referenciada al Butlletí Oficial de les Illes Balears com "la llengua cooficial diferent del castellà". Si totes les comunitats governades pel PP han de seguir aquest lúcid model de trencament de relacions, que es prepari Artur Mas a ser proclamat persona non grata a Navalmoral de la Mata.

Bauzá i el seu govern són tributaris d'aquell pensament màgic que suposa que, amb una majoria absoluta i a cop de decret, la realitat es modifica a gust del governant. Tan amants com són de la llengua castellana i ja es veu que no coneixen Augusto Monterroso, l'excel·lent escriptor guatemalenc que es va fer cèlebre amb un dels microrelats més citats del món: Cuando despertó, el dinosaurio todavía estaba allí . En democràcia les majories absolutes, com les borratxeres de poder, sempre acaba que caduquen. Que sàpiguen Bauzá i els seus cortesans que el dinosaure (és a dir, els ciutadans de Balears) encara és aquí. Que no marxarà, i que els donarà un mal despertar a les urnes.

stats