24/02/2012

Banderes dels nostres pares

2 min

Una associació de jubilats mallorquins, segons informa el Diari de Balears , ha anunciat una vaga de fam per protestar contra la política lingüística del Govern Balear. Tal qual. La veterana entitat es diu Jubilats per Mallorca: el nom no deixa lloc per al dubte, i els seus posicionaments tampoc. Consideren, com es pot llegir a la seva web (jubilats.balearweb.net), que el que està perpetrant l'executiu del senyor Bauzá no és altra cosa que "genocidi lingüístic", i es mostren particularment preocupats (emprenyats) per l'avantprojecte de modificació de la llei de funció pública, el que farà que, a les Balears, el català deixi de ser un requisit a l'hora d'optar a una plaça de funcionari. En conseqüència amb això, despús-ahir una representació de l'associació es van plantar -amb venerables barbes blanques i ajudats d'algun bastó- davant del Parlament balear per anunciar que a partir del març un grup d'afiliats de Jubilats per Mallorca començaran una vaga de fam. Els seus objectius són "conscienciar la ciutadania dels continus atacs que el PP du a terme contra els drets lingüístics d'aquest poble", i "modificar aquesta actitud agressiva contra la llengua". De moment són tres els jubilats que s'han presentat voluntaris a la vaga de fam, i no es descarta que, d'aquí a l'1 de març, se n'hi afegeixin més. Això sí, abans s'han de fer les corresponents proves mèdiques per confirmar que estan en condicions de resistir el dejuni.

Els padrins no són, ni de lluny, els únics a donar bel·ligerància a la deriva ultradretana que ha pres el PP illenc en matèria de drets lingüístics. Entitats i institucions com l'Obra Cultural Balear, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana o la mateixa Universitat de les Illes Balears (¿quin govern havia arribat mai a l'extrem d'enfrontar-se a l'autoritat acadèmica de la universitat?) ja s'hi han pronunciat enèrgicament en contra, així com milers de ciutadans (entre els quals, una quantitat no gens petita de gent propera al PP) que han xiulat Bauzá i els seus consellers en actes públics. I ahir vam saber que tots els sindicats de les Illes rebutgen també la reforma legislativa que rebaixa la presència de la llengua en l'àmbit públic (tots els sindicats menys el del col·lectiu sanitari, que es veu que encara no ha après a diagnosticar la grip en la llengua pròpia del país). A tot això s'hi ha d'afegir la "setmana de lluita" que des d'ahir està celebrant l'assemblea de la UIB, que inclou tota la comunitat universitària, així com les protestes de tota mena de col·lectius per retallades i atropellaments diversos: els taxistes, els mateixos metges, els ensenyants...

Ja va avisar Tutanramón Bauzá que ell venia disposat " a hacer lo que hay que hacer ". Però si "lo que hay que hacer " és governar amb aquesta combinació de xuleria i ineptitud, i convertir la societat balear en un polvorí tan inflamable que fins i tot els iaios han de sortir a donar exemple de radicalitat democràtica, aleshores ja només podem dir-hi una cosa: et felicito, fill.

stats