Opinió 01/04/2016

‘Spotlight’ en petit comitè

Els guanyadors d’un premi Pulitzer per la investigació sobre els casos de pederàstia i l’intent d’ocultar-los per part de la jerarquia de l’Església ens reben en una petita aula de la facultat durant més d’una hora, mentre fan temps per a la ronda de preguntes

i
Sara Canals
3 min

La setmana passada vaig tenir la sort de conèixer Walter Robinson i Sacha Pfeiffer, els periodistes del diari ‘The Boston Globe’ en què es basa ‘Spotlight’, la pel·lícula recentment guanyadora d’un Oscar i que ha causat un gran impacte tant a la societat americana com a la resta del món occidental per la rigorosa crítica al 'modus operandi' de l’Església en els casos de pederàstia perpetrats per membres del clergat. La Facultat de Periodisme de la Universitat de Columbia havia organitzat una projecció del film seguit d’un debat amb Robinson i Pfeiffer, interpretats a la pantalla per Michael Keaton i Rachel McAdams. Un acte al qual vaig confirmar l’assistència només assabentar-me’n!

Però el dia de la projecció la meva sort va anar més enllà. Mentre la pel·lícula ‘Spotlight’ es projecta en un immens auditori ple de gom a gom, a un grup de deu periodistes se’ns ofereix reunir-nos en petit comitè amb Walter Robinson i Sacha Pfeiffer. Els guanyadors d’un premi Pulitzer per la investigació sobre els casos de pederàstia i l’intent d’ocultar-los per part de la jerarquia de l’Església ens reben en una petita aula de la facultat durant més d’una hora, mentre fan temps per a la ronda de preguntes.

Els dos vesteixen camisa i texans i aprofiten per menjar-se un entrepà que han comprat de camí. Ens pregunten d’on som i a què ens dediquem: per cert, és la primera vegada que senten parlar d’Andorra. Els demanem quina ha estat la repercussió de l’èxit de ‘Spotlight’ per a les víctimes: “la pel·lícula els ha donat força, ja no tenen por de compartir tot el que van patir” ens explica la Sacha, “a més, el director va tractar la història amb una gran sensibilitat, tenint en compte que hi havia suggeriments de recrear els abusos sexuals en alguna escena”.

Tot i que el diari ha adquirit molta popularitat, ens expliquen que l’equip d’investigació ‘Spotlight’ només compta amb sis periodistes, dos més dels que hi havia quan es va publicar l’escàndol. “'The Boston Globe' surt fantàstic a la pel·lícula” afegeix Walter Robinson, bromista durant tota la trobada, “però el diari pateix la mateixa crisi que tots els mitjans escrits: hi ha retallades i l'era digital està canviant el nostre model de treball, sense saber quin futur ens espera”.

Tots celebrem i coincidim que ‘Spotlight” representa la professió de periodisme d’una manera molt respectable. “Descriu molt bé la nostra realitat: com treballem, els problemes que tenim… fins i tot la forma en què vestim!” comenta en Walter. La Sacha afegeix orgullosa: “per sort, la gent pot veure que els periodistes no som com a ‘House of Cards’, on els reporters se’n van al llit amb la font d’informació!”

La trobada acaba parlant de política i amb la crítica de Walter Robinson sobre la cobertura electoral als Estats Units: “els mitjans estan massa pendents de Donald Trump, i ells mateixos l’estan magnificant”.

I tal com han arribat, els periodistes de 'Spotlight' s’acomiaden de nosaltres, ens desitgen sort i marxen de la petita aula per atendre a centenars de persones impacients per preguntar-los detalls de la seva feina i de la pel·lícula.

I llavors me n’adono que un dels avantatges de viure a Nova York i un dels privilegis de la feina que he escollit és l’accés a personalitats reconegudes o protagonistes del moment: ja siguin polítics de primera línia, empresaris de renom, artistes, grups de rock o, com en aquest cas, professionals que inspiren films d’impacte. Una de les petites perles de viure a la gran ciutat…!

stats