ENTREVISTA
Política 26/04/2016

Sílvia Calvó: “L’Acord de París ha ajudat a fer créixer la conscienciació ciutadana”

La ministra de Medi Ambient assegura que, "tot i que som petits, ens hem implicat moltíssim en aquesta causa", tal com ha reconegut la secretària general Adjunta de Comunicació de l’ONU

i
Sara Canals
4 min
La ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, a Nova York / S.C.

Nova YorkEl passat 22 d’abril Andorra es va convertir en un dels 171 Estats a signar l’Acord de París sobre el Canvi Climàtic, també conegut com a COP21 o Conferència de les Parts. En el marc d’aquesta cerimònia de signatura a la seu de les Nacions Unides, aprofito per a parlar amb Sílvia Calvó, ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, sobre la implicació d’Andorra en la lluita contra el canvi climàtic.

En què consisteix l’Acord de París?

La COP21 ha estat la culminació d’un procés que es va iniciar fa uns anys per intentar que tots els països treballin junts per tal de fer front al canvi climàtic. S’ha volgut arribar a un acord per mirar de mantenir la temperatura del planeta per sota dels 2ºC perquè s’entén que ara hi comença a haver un impacte sobre el nostre planeta pel canvi climàtic.

Quin ha estat el paper d’Andorra en l’Acord de París?

Andorra s’ha volgut involucrar-se en la COP21 des de l’inici: vam ser el 9è estat a presentar la contribució nacional. A la Cimera de París del passat desembre vam desplaçar els serveis tècnics d’Exteriors i del Ministeri de Medi Ambient i vam intentar implicar-nos-hi al màxim, tenint en compte els recursos que té Andorra. Durant aquesta darrera visita a les Nacions Unides per a signar l’acord, la secretària general Adjunta de Comunicació de l’ONU, Cristina Gallach, ha recalcat l’esforç que està fent Andorra en relació als objectius de desenvolupament sostenible i la lluita contra el canvi climàtic. Tot i que som petits, ens hem implicat moltíssim en aquesta causa.

Com està afectant el canvi climàtic a Andorra?

Andorra és un país de muntanya, un país que viu molt del turisme de neu. Per tant, és obvi que el canvi climàtic començarà a afectar també al sector de la neu i si hi ha un increment de les temperatures òbviament ens en ressentirem. Nosaltres treballem dins d’una xarxa que és l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic i ja comencem a veure que alguns indicadors ens comencen a alertar respecte a aquest augment de temperatures a la cadena pirinenca.

Què suposa l’Acord de París per Andorra?

Implica una sèrie d’accions locals que s’han de fer a nivell de país i que queden recollides al Llibre Blanc de l’Energia. Des d’Andorra treballem amb dos eixos: energia i mobilitat sostenible. Algunes d’aquestes accions són: el pla de mobilitat elèctrica, amb subvencions importants per al vehicle elèctric, o el pla sectorial d’infraestructures energètiques, que ens permetrà ubicar totes les unitats de producció d’energia elèctrica i on donarem una part important a les energies renovables.

També treballem en la rehabilitació d’edificis amb el programa Renova, un projecte de rehabilitació d’edificis públics que tenim previst de cara a l’eficiència energètica. Aquest pla se centra en les escoles i s’acompanya d’unes accions de sensibilització: hem implementat un mòdul energètic pels alumnes que permet explicar als nens els treballs que es faran a la seva escola per recollir el consum energètic. D’aquesta manera fem conscienciació i estalvi energètic a la vegada.

Pel que fa a la lluita contra el canvi climàtic, hi ha països amb qui Andorra té més afinitat?

Pel que fa a la COP21 hem treballat amb els estats petits per tal de fer valer la nostra veu en quant als recursos administratius que tenim, perquè l’acord també demana molt trasllat d’informació, molts estudis... I nosaltres no tenim les capacitats o recursos dels grans estats. També tenim contactes amb la xarxa Iberoamericana: ells tenen oficines de canvi climàtic i mirem d’intercanviar informació de caire tècnic.

A banda de la signatura de l’Acord de París, des de les Nacions Unides també es va celebrar un debat centrat en els objectius de desenvolupament sostenible per a l’Agenda 2030. Són ambiciosos, aquests objectius?

Molt sovint aquests objectius es treballen de forma individualitzada i aquí s’ha de mirar de treballar de la forma més transversal possible. Des de les Nacions Unides el que s’ha posat sobre la taula és l’esforç que s’ha de fer sobre els “partnerships”. No només a nivell d’estat sinó també a nivell local i amb el sector privat: amb empresaris, amb ciutadans, amb ONG i amb la societat civil en general, perquè s’entén que és un ítem indispensable per a poder desenvolupar aquests objectius.

En parlem, a Andorra, d’aquests objectius globals?

Precisament aquest any la Universitat d’Estiu tractarà la temàtica dels objectius de desenvolupament sostenible: serà un punt on es puguin trobar els acadèmics, la societat civil, els polítics… Un punt de reflexió sobre aquests objectius. De fet, tindrem ocasió de veure ponents de l’entorn de la sostenibilitat, la salut, l’educació i l’economia.

Hi ha conscienciació ciutadana sobre el canvi climàtic a Andorra?

Crec que hi comença a haver conscienciació ciutadana. Per exemple, fa uns mesos em vaig reunir amb l’Empresa Familiar Andorrana (EFA) per a parlar de medi ambient: és una de les primeres vegades on el sector empresarial ha volgut parlar de temes de sostenibilitat. L’Acord de París ha ajudat a fer créixer la conscienciació ciutadana, perquè ha estat liderat per un estat veí, pel nostre copríncep, i ens ha arribat molta informació.

Quin consell ens donaries, als andorrans, per contribuir a la lluita contra el canvi climàtic?

Com a ciutadans hem de mirar de consumir el màxim d’energies renovables i estalviar el màxim d’energia possible: l’estalvi energètic és un punt molt important a tenir en compte.

stats